Србија и Балкан

Зашто САНУ ћути? Зоран Кнежевић за "Политику" о Космету, политичком условљавању

Научни или уметнички допринос кандидата су суштина Академије и неприкосновени критеријум за избор у чланствo, рекао је Кнежевић
Зашто САНУ ћути? Зоран Кнежевић за "Политику" о Космету, политичком условљавању© TANJUG /JADRANKA ILIĆ

Председник Српске академије наука и уметности Зоран Кнежевић рекао је да није тачно опште уврежено мишљење јавности да САНУ увек ћути у одсудним тренуцима за српски народ, па тако и сада у вези са Косовом и Метохијом, али да је питање колико се њен глас чује и уважава.

Додао је да на конференције за медије, које се одржавају три пута годишње на адреси САНУ-а у Кнез Михаиловој улици, долази мали број медија.

"Када је реч о Космету, САНУ је узела учешће у унутрашњој дебати на коју је својевремено позвао председник републике, прикупила и објавила низ мишљења својих чланова и доставила их државним органима и јавности, али је то остало потпуно незапажено и без видљивог ефекта", рекао је Кнежевић у интервјуу за "Политику".

Поводом сумњи да је пријем у чланство САНУ условљен политичким диктатом, он каже да је политички диктат искључен и да не памти ниједан случај да је неко примљен по том основу.

"Изузетак је можда почасни члан Јосип Броз и неколицина препоручених иностраних чланова, али је то било у неко друго време и у околностима сасвим различитим од ових данашњих. Наравно да је код избора нових чланова тешко избећи извесну дозу субјективности, тако да не чуди што после сваких наших избора има разочараних и незадовољних", рекао је он.

Истовремено, он је истакао да су у чланству неоправдано мало заступљене научнице и уметнице, као и да је једини начин да се та аномалија отклони избор већег броја жена на предстојећим, новембарским изборима за дописне чланове.

"Ово тим пре што у многим областима у нашој науци већину истраживача чине жене, оне су руководиоци у већини научноистраживачких институција у Србији - укључујући институте од националног значаја, многе од њих воде озбиљне научне пројекте и остварују завидне резултате, да и не говорим о бројним истакнутим уметницама које стварају у нашиј средини", рекао је Кнежевић.

Истиче и да је сваки облик позитивне дискриминације при избору нових чланова у супротности са самом суштином академије и да неприкосновени критеријум за избор у чланствo мора да буде научни или уметнички допринос кандидата.

"На предстојећим изборима треба имати довољно мудрости и свести како бисмо остајући привржени принципима изворног академизма, ову неповољну ситуацију бар почели да поправљамо", рекао је Кнежевић.

image