Култура

Књижевна награда "Политикиног забавника" за 2023. Урошу Димитријевићу: Манифест једне генерације

Награђени роман "Даске" отвара простор препознавања и уживања за све миленијалце који нису заборавили младост и искреност
Књижевна награда "Политикиног забавника" за 2023. Урошу Димитријевићу: Манифест једне генерацијеGetty © Photo by Naveen Sharma/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Роман "Даске" Уроша Димитријевића (издавач Дом културе Студентски град) добитник je 45. Књижевне награде "Политикиног забавника" за књижевно дело намењено младима у 2023. години, а писано на српском језику.

"Роман 'Даске' је прича о обичном књижевном јунаку који скејтом јури кроз своје одрастање и друштвену панораму испуњену живописним ликовима и догађајима, препознатљивим и сугестивним у микрокултурним и социјалним посебностима једне специфичне урбане заједнице. На први поглед непретенциозно приповедање отвара просторе дубоке емотивности, непатворене дечачке наивности и особене отворености својствене младима", пише у образложењу жирија.

Додаје се да је Димитријевић, духовито и директно, језиком објективизованим генерацијским особеностима, али и локалним језичким валерама, створио роман који је манифест једне генерације, али и простор препознавања и уживања за све миленијалце који нису заборавили младост и искреност.

Жири је радио у саставу: др Снежана Петровић, саветник у Институту за српски језик САНУ, проф. др Ирена Шпадијер, професор на Филолошком факултету у Београду (председник), Петар Арбутина, књижевни критичар, Милорад Милинковић, филмски редитељ, и Петар Милатовић.

"Могу да кажем да је ово 'Амерички графити' само са скејтовима, али не сасвим. Могу да кажем да је Скот Пилгрим без фантастике, али не сасвим. Могу да кажем да је савршена посвета тинејџерским филмовима осамдесетих смештена у Ниш 2004. и ни онда нећу успети да дочарам до краја. Или могу само да кажем да је сасвим своја ствар, питка и забавна, духовита а меланхолична, скромна а самоуверена, сјајан омладински роман управо кад нам је најпотребнији. Генерацијски, тинејџерски, адреналински, меланхолични, духовити роман. Клизи као скејт", записао је писац Ото Олтвањи о награђеном роману.

На конкурс је приспело 48 наслова а жири је у ужи избор уврстио следећа дела: "Игра птица" Катарине Обрадовић (Клет), "Тајне госпође Мандорле" Ане Цакић ("Пчелица"), "Рејон 24" Бориса Џинића ("Доказ издаваштво") и "Кад ствари пољуде" (Креативни центар).

Награда (плакета и новчани износ) добитнику ће бити уручена 28. фебруара, на рођендан "Политикиног забавника", у холу Народне библиотека Србије, где ће бити отворена велика изложба поводом 85 пролећа овог култног часописа на нашим просторима.

image