Србија и Балкан

Случај Лечић: Глумац тужи Анђелу Јовановић јер не жели да глуми са њим; Aдвокат: Неоснована тужба

Бранислав Лечић каже да је колегиницу тужио због тога што је реч о "праву на ускраћивање рада", док адвокат младе глумице наводи да је тужба неоснована и да је право сваког уметника да одлучи да ли ће учествовати у неком пројекту или не
Случај Лечић: Глумац тужи Анђелу Јовановић јер не жели да глуми са њим; Aдвокат: Неоснована тужба© Antonio Ahel/ATAImages

Глумица Анђела Јовановић одбила је да у серији "Радио Милева" глуми у сцени са колегом Браниславом Лечићем, који је у овом серијалу требало да одигра епизодну улогу, након чега ју је тужио због "повреде части и угледа".

Глумица је, како су известили медији, одбила да дели кадар са старијим колегом због, како је навела, "непријатног искуства из прошлости", након чега је на његово место дошао Ирфан Менсур.

Анђела Јовановић потврдила је да је Лечић поднео тужбу против ње за повреду части и угледа.

"Да, тачно је да ме је Бранислав Лечић тужио суду, јер сам одбила да играм с њим у серији 'Радио Милева'. Одбила сам да играм због непријатног догађаја из прошлости који сам имала с њим. Ни сада, ни било када у будућности не желим да будем у истом кадру с тим човеком, како због онога кроз шта сам ја прошла, тако и принципијелно, због онога за шта су га моје колегинице оптуживале", рекла је Анђела Јовановић за "Блиц".

У Првом основном суду данас је одржано припремно рочиште у овом процесу, а суђење је одложено за 30. септембар.

Глумац, такође, тражи да му колегиница исплати 300.000 динара због повреде части и угледа.

Бранислав Лечић је за РТ Балкан поручио да се "све одвија како правда и право налажу".

Он се осврнуо на колегиницу Данијелу Штајнфелд, која га је пре две године оптужила за силовање, што је он негирао, а Више јавно тужилаштво у Београду је одбацило кривичну пријаву глумице.

Лечић данас наводи да је информацију да Анђела Јовановић не жели да сарађује са њим добио вече пре него што је требало да почне снимање серије.

"Научио сам текст, спремио све што треба за снимање. Те ноћи пред снимање добијам извештај од продуцента Нелета Гарића, који ми се јавља телефоном да ми каже да она неће да снима са мном. Имала је времена, читаве две недеље, да одлучује о томе или да бар напомене да не жели да ради са мном. То некако могу и да разумем, али да буде пред само снимање, после потписаног уговора, то испада као намера да се неко директно повреди и спречи у раду", прича Лечић.

Како наводи, Анђелу је тужио због тога што је реч о "праву на ускраћивање рада, јер нико нема право никоме да ускрати било који посао".

"У реду да сам ја кривично гоњен, да имам неки педигре те врсте, онда је сасвим у реду да неко тако реагује, можда бих и ја тако реаговао. Али за ослобођеног, невиног човека, колегу, реаговати тако, ускратити му право на рад, притом добијати подршку од неких колега... То је срамно и поражавајуће, ствар која потпада под етику. Питам се имају ли они савести и одговорности, како би било да ја њима зауставим право на рад", истиче Лечић.

Он је рекао да нема намеру да разговара са родитељима Анђеле Јовановић, Драганом Јовановићем и Бранком Пујић, јер је она "самостално биће која одговара за своје поступке".

"Ја сам према њој био нормалан, једном смо разговарали, пре девет или десет година када сам имао план да је ангажујем као младу и талентовану глумицу, обазирући се и на њене родитеље јер су и они глумци. Мислио сам да поседује тај глумачки ген, па сам хтео да испитам колико је зрела за ту улогу. Испоставило се да није и то више нисам ни помињао. Имао сам пристојан људски разговор, а никад се више нисмо ни чули ни видели", каже Лечић.

Адвокат Анђеле Јовановић: Тужба је неоснована

Поводом овог случаја контактирали смо глумицу Анђелу Јовановић, као и њеног адвоката Горана Драганића, али до објављивања текста нисмо добили одговор.

Он је након рочишта за "Данас" рекао да је право сваког уметника да одлучи да ли ће учествовати у неком пројекту или не.

"Легитимно и суверено право је сваког уметника да донесе одлуку да ли жели да учествује у неком пројекту или не. У јавности провејавају тврдње, од стране господина Лечића, да је њему ускраћено право на рад. Овде се није водио поступак о ускраћивању права на рад, а и не видим како би Анђела Јовановић могла да му ускрати то право. Ради се о повреди части и угледа и о наводној изјави коју је дала", наводи адвокат.

Како је објаснио, данас је одржано припремно рочиште, на ком су и тужилац и тужена страна изнели своје доказе.

"Оспорили смо тужбени захтев. Тужба је неоснована и у основи и у висини", кратко је оценио Драганић.

Он је објаснио да се на следећем рочишту очекује да буде саслушан Бранислав Лечић, тужилац.

"На следећој главној расправи биће саслушан Бранислав Лечић. Даће изјаву у својству парничке стране", рекао је он.

Како је појаснио, свака страна предлаже своје сведоке и своје доказе, што су данас учиниле и тужилачка страна, као и тужена страна.

"На следећим рочиштима ћемо саслушавати сведоке. Након саслушања Анђеле Јовановић и Бранислава Лечића, биће саслушани чланови продукције, који су продуценти серије, и који су једини могли да донесу одлуку. Не бих још увек говорио о томе који су још сведоци предложени са наше стране", рекао је адвокат.

У знак подршке Анђели, испред суда су се појавиле колеге међу којима су глумице Милена Радуловић и Анђелка Прпић, Борка Томовић, Тамара Крцуновић, Миона Марковић, Беба Оливерић, Ива Илинчић, Нина Јанковић, Андријана Оливерић, Маша Дакић и Мирјана Карановић.

image