Србија и Балкан

Додик о закону о судовима: Американци у Сарајеву саслушавају судије и тужиоце

Бањалука је једино место где се може обезбедити независност Апелационог одељења Суда БиХ
Додик о закону о судовима: Американци у Сарајеву саслушавају судије и тужиоце© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Република Српска, односно Бањалука, јесте једино место где се може обезбедити независност Апелационог одељења Суда БиХ, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Договора о закону о судовима још нема на нову БиХ, а како Додик наводи, једина инстанца која о томе може донети одлуку је Парламентарна скупштина БиХ.

Закон о судовима, међутим, према Додиковим речима "може бити усвојен и данас", али само ако Апелационо одељење Суда БиХ буде смештено у Бањалуци, и то првенствено због независности рада и спречавања утицаја странаца.

Председник Српске је рекао да није спорно да апелационо одељење суда буде у Требињу или на Сокоцу, али да је кључно да је Република Српска, односно Бањалука, једино место где се може обезбедити независност тог одељења.

"Ако је близу Сарајева, то је под утицајем америчке амбасаде. Они имају човека који сваки дан саслушава судије и тужиоце и намеће шта ће они да раде. То је разлог због којег ми желимо потпуно независно одељење, без утицаја страних служби, амбасада и њихових људи на судске одлуке", сматра Додик.

Додик је додао да се Суд БиХ злоупотребљава у процесу који се води против њега у Сарајеву.

"Донета је одлука да се мења закон и онда се нађу бошњачки тужиоци и судије које пресуђују по томе. Да су правници, то никада не би урадили, али они су послушници и једино што им је заједничко са правом је то прво слово. Они немају никакве везе са правом" нагласио је Додик, додајући да су они прихватили да буду марионете.

image