Србија и Балкан

Америка прети банкама у БиХ: Фокус на црној листи, чувајте се Додика

Санкције повезане с БиХ не односе се само на санкционисане особе или субјекте него носе ризик за свакога ко подржава такве особе или субјекте, прецизирала је помоћница америчког секретара за финансије
Америка прети банкама у БиХ: Фокус на црној листи, чувајте се ДодикаGetty © Photo By Carlos Lujan/Europa Press via Getty Images

Банке у Босни и Херцеговини које послују с особама које су на "црној листи" Сједињених Америчких Држава ризикују да се и саме нађу под санкцијама, изјавила је в. д. помоћника америчког министра финансија Ана Морис.

"То значи ако финансијска институција обавља трансакцију за санкционисану особу или субјект у БиХ, та финансијска институција или банка излаже саму себе ризику санкција", изјавила је Морисова у Сарајеву, а пренео Радио Слободна Европа.

Појаснила је да ради о Уредби о материјалној подршци и да се прате активности финансијских институција широм света.

"Ако санкционисана особа нема имовину или рачуне у САД, за међународне и локалне банке било би ризично ако би дозволили овим странама да имају рачуне код њих. Дакле, санкције повезане с БиХ не односе само на санкционисане особе или субјекте, него носе ризик за свакога ко подржава такве особе или субјекте", прецизирала је Морисова.

Додала је и да ће бити још америчких санкција за оне који подривају мир, стабилност и територијални интегритет БиХ, укључујући антидејтонску реторику, као и "ендемску" корупцију.

Још један разлог њене посете Сарајеву је, како је рекла, разговор о ширим питања која се односе на финансирање и санкције против Русије.

На америчким "црним листама" је око 1.000 особа, компанија и организација из Босне и Херцеговине и региона, као и већина руководства Републике Српске с председником Милорадом Додиком на челу, којем су санкције уведене због антидејтонских и антиуставних активности.

image