Србија и Балкан

Брнабић: Нема нових преговора без формирања ЗСО

Не може бити нових споразума о нормализацији, када још није имплементиран ни Бриселски споразум, и ту имамо потпуну сагласност, истакла је премијерка Ана Брнабић након састанка са амбасадорима земаља ЕУ
Брнабић: Нема нових преговора без формирања ЗСОNone © FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Пре било каквих нових договора Београда и Приштине, неопходно је спровести постојеће споразуме, односно Бриселски споразум потписан 2013. године који предвиђа формирање Заједнице српских општина, рекла је председница Владе Србије Ана Брнабић.

Како је истакла, она се о томе сагласила са амбасадорима земаља чланица Европске уније на данашњем састанку, пренео је Танјуг.

"Не може бити нових споразума о нормализацији, када још није ни први имплементиран и ту имамо потпуну сагласност", истакла је након састанка премијерка Брнабић на заједничкој конференцији за медије са шефом Делегације ЕУ у Србији Емануелом Жиофреом.

Премијерка је изјавила да док не буде формирана ЗСО, ни косметски Срби се неће вратити у привремене приштинске институције које су напустили.

Прокоментарисала је и тврдње Аљбина Куртија да ће финални договор бити постигнут до пролећа 2023, рекавши да не види начин да се до тог рока постигне било какав споразум.

"Пошто нам је требало 10 година да имплементирамо први споразум, не знам како ће нам бити довољно два или три месеца да договоримо финални споразум", указала је Брнабић.

Она је истакла да Влада Србије остаје у потпуности посвећена европским интеграцијама и нагласила да је то оно што је у најбољем интересу грађана Србије и српске привреде.

Када је реч о усаглашености са спољном политиком, о чему се такође разговарало на састанку, Брнабић каже да је та тема увек комплексна.

"Имамо одређена неслагања, али имамо и добар разговор у вези са тим, размену аргумената и за сада прилично разумевање. Србија ће наставити да се постепено усклађује и да европске вредности заједно промовишемо", навела је Брнабић.

image