Србија и Балкан

Ана Брнабић: Срби само хоће примену споразума

Премијерка Србије поручила је да су стабилност и мир једини пут до просперитета на Балкану
Ана Брнабић: Срби само хоће примену споразума© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Србија је показала посвећеност дијалогу и компромису, а једино што Срби са Косова и Метохије желе јесте примена споразума и владавину права, истакла је премијерка Србије Ана Брнабић.

Она је подсетила и да се председник Александар Вучић синоћ састао са представницима Срба са Косова како би заједнички покушали да пронађу решење за проблеме у јужној покрајини.

"Председник Вучић је апеловао на мир и да Срби не наседају на провокације. Стабилност и мир једини могу обезбедити простор за просперитет на Западном Балкану", поручила је Ана Брнабић.

Брнабић је данас у Палати Србије присуствовала представљању "Беле књиге 2022" Савета страних инвеститора.

Она је говорила и о "репутационом ризику" Србије, и навела да је он сада много мањи него прошле године.

Истакла је да је земља након 24. фебруара и почетка специјалне операције у Украјини имала много захтева инвеститора да се појасни позиција Србије у том погледу.

"Спремили смо документ који објашњава позицију Србије и слали смо га свима, и он је имао довољно аргумената, па нисмо до сада имали одустајање инвеститора него чак имамо више инвеститора него у прошлој години, која је иначе била рекордна. Наша позиција је сада много јаснија, па је репутациони ризик мањи него у фебруару, марту, априлу и мају", рекла је премијерка.

Поручила је да инвеститори не иду из Србије, али да у земљу долазе нови улагачи. Према њеним подацима, чак 95 одсто немачких инвеститора поново би изабрало Србију као дестинацију за инвестирање.

Брнабић је најавила  да наредне недеље путује у Параћин, где је нови инвеститор, како је навела, из банкротства купио фабрику стакла, што је за земљу велика вест будући да је Србија до сада стакло морала да увози.

image