Србија и Балкан

Боцан-Харченко: Притисци на Србију у вези с КиМ повезани с притисцима за увођење санкција Русији

РФ свесна да званични Београд трпи тешке притиске
Боцан-Харченко: Притисци на Србију у вези с КиМ повезани с притисцима за увођење санкција Русији© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bg

Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко изјавио је за Телевизију Прва да је Русија свесна да званични Београд трпи тешке притиске јер није увео санкције Русији и напоменуо да је Србија такав став заузела полазећи од својих националних интереса.

"И раније смо имали претпоставку о председнику Александру Вучићу и целом руководству Србије да ће Србија без обзира на потешкоће и притиске који су веома велики и трају заузети принципијелан став", рекао је Боцан-Харченко и додао да сматра да су притисци на Србију у вези с Косовом и Метохијом повезани с притисцима за увођење санкција Русији.

"Косово је најважније питање за Србију и председника Вучића и Запад рачуна да ће уз јачање тог притиска Београд и Вучић морати да делују флексибилније у другим правцима политике, на пример да уведу санкцију Русији. Такође, притискају председника Вучића да дође до неког уговора с Приштином", оценио је руски амбасадор.

Одговарајући на питање да ли ће Русија наставити да подржава територијални интегритет Србије уколико Запад омогући Русији да Донбас и Крим постану њихов саставни део, Боцан-Харченко је нагласио да "трговина не долази у обзир", те појаснио да руски председник Владимир Путин помиње косовски проблем не би ли показао Западу да примењује дупле аршине, прецизирајући да је ситуација на КиМ сасвим другачија од питања нових региона Русије.

Гостујући на ТВ Прва руски амбасадор у Србији поменуо је и повлачење из Херсона објашњавајући да се ради о маневарском повлачењу, те да то није увод у почетак преговора Русије и Украјине. С тим да је Русија увек била и јесте отворена за разговоре.

Евакуација је, како каже, прошла без икаквих губитака, али је одлука о томе била тешка. Ипак, "није важно добити битку, најважније је добити рат", закључио је Боцан-Харченко.

image
VV inauguration
banner