Србија и Балкан

Стано: ЕК поздравља посвећеност власти у Србији да сарађује са ОДИХИР-ом

Портпарол ЕК је навео да је ЕК спремна да пружи подршку за примену препорука ОДИХР-а и истакао да је приоритет "темељна и транспарентна" ревизија бирачког списка.
Стано: ЕК поздравља посвећеност власти у Србији да сарађује са ОДИХИР-омGetty © Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Европска комисија (ЕК) поздравља посвећеност власти у Србији да наставе да раде са ОДИХР-ом на имплементацији препорука, изјавио је портпарол Европске комисије Петер Стано.

"Европска комисија поздравља изражену посвећеност српских власти да наставе да раде са ОДИХР-ом на потпуној имплементацији свих преосталих препорука", навео је Стано за "Инсајдер" и додао да се Комисија радује "брзом и конкретном ангажману у том смислу".

Стано је истакао да је ЕК спремна да пружи подршку за примену препорука ОДИХР-а, укључујући и питања која су, како је истакао, од виталног значаја за поверење јавности у изборни процес.

Он је навео да је приоритет "темељна и транспарентна" ревизија бирачког списка.

"Изборни процес захтева опипљиво унапређење и даљу реформу јер је правилно функционисање демократских институција Србије у сржи процеса придруживања Србије ЕУ", поручио је Стано, додавши да ЕК позива српско руководство да осигура конструктиван и инклузиван дијалог широм политичког спектра.

Он је нагласио да ЕК очекује да надлежни државни органи Србије пропрате све, како је навео, веродостојне оптужбе о нерегуларностима на претходним изборима на транспарентан начин и додао да то укључује наводе у вези са локалним изборима у Београду, али и другим општинама.

"Узимамо у обзир чињеницу да ће нови избори бити одржани у Београду. Ово је прилика да се поврати поверење у изборни процес на општинском нивоу и Европска унија охрабрује власти да брзо предузму неопходне кораке за побољшање изборног оквира у складу са препорукама ОДИХР-а", навео је Стано.

image
VV inauguration
banner