Србија и Балкан

Шта пише (и шта не пише) у извештају ОДИХР о изборима у Србији

У извештају је дато 25 препорука са циљем да се побољшају услови гласања, али нису укључени захтеви које је месецима прозападна опозиција у Србији покушавала да наметне
Шта пише (и шта не пише) у извештају ОДИХР о изборима у СрбијиGetty © Samr Jordamovc/Anadolu

После више месеци чекања, нагађања и притисака прозападне опозиције из Србије, Канцеларија ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) објавила је извештај о изборима у Србији одржаним 17. децембра.

У извештају се наводи да би пре нових избора требало спровести неопходне законодавне измене, обезбедити доследну примену процедура на дан избора и побољшати професионалне капацитете изборне администрације.

Препорука је да се ревизија бирачког списка олакша спровођење смислене ревизије Јединственог бирачког списка са учешће релевантних актера, укључујући политичке партије и цивилно друштво, у складу са стандардима заштите података.

Поред тога, наводи се да би закон требало да обезбеди јасно раздвајање између званичних функција и кампање активности носилаца дужности.

У извештају се подсећа да су децембарски избори били трећи парламентарни избори за мање од четири године и шести од 2012.

"Учесталост ванредних избора додатно је нарушила поверење јавности у демократске институције и изборне процесе и умањила ефикасност демократског управљања", оцењује ОДИХР.

Поред тога, како се препоручује, "власти треба да предузму мере за спречавање злоупотребе положаја и државних ресурса".

У препорукама стоји да власти треба да спрече "застрашивање и притисак на бираче", укључујући и запослене у јавним и државним институцијама и предузећима и да ојачају механизме надзора.

Ради ефикаснијег остваривања бирачког права Републичка изборна комисија треба да развије и имплементира благовремен, свеобухватан и циљани програм едукације бирача, укључујући спречавање групног гласања и истицање важности тајног гласања.

ОДИХР, такође, напомиње да би независност РЕМ-а требало ефикасно гарантовати, у складу са новим правним одредбама.

"Независност Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) треба да буде делотворна гарантовано, у складу са новим законским одредбама. РЕМ треба проактивно да користи своје законе и овлашћења да поступа по службеној дужности у случају кршења медијске регулативе, на основу њеног систематског праћења", пише у извештају.

Да би се обезбедиле непристрасне информације о учесницима и омогућило бирачима да донесу информисану одлуку, медији би требало да искористе своје право на уредничку независност и избегавају коришћење материјала произведеног од стране странака у информативним и вести програмима, посебно током изборних кампања, пише у извештају.

Закон би требало да предвиди разумно кратак рок за Уставни суд да обради изборне жалбе и омогући дужи период за одржавање поновљених избора, истиче ОДИХР.

Шта не пише у извештају

Месецима је прозападна опозиција вршила притисак да се Запад укључи у постизборни процес, а лидерка коалиције Србија против насиља Мариника Тепић тим поводом чак је и штрајковала глађу.

Овај део опозиције тражио је да међународна заједница не призна резултате избора, да буде спроведена међународна истрага и да избори, пре свега у Београду буду поновљени.

Ништа од ових захтева опозиције није се нашло у извештају. Крађа гласова се не спомиње нити прекрајање изборне воље, већ је једино што је ОДИХР затражио ревизија бирачког списка, као и да у рад на изменама буду укључене невладине организације, и то због извештаја који је направила ЦРТА.

Извештај није укључио ни захтев да изборне листе не смеју да носе имена оних који нису кандидати, односно да се забрани да носе име Александра Вучића.

Из коалиције "Србија против насиља" не саопштавају да њихови захтеви нису укључени у извештај већ и даље тврде да је извештај "оштар за стандарде ОДИХР-а".

Настављају са инсистирањем да избори буду опет спроведени у Београду, али не траже то на нивоу целе Србије, иако се извештај односи на укупан изборни процес, а не само на главни град.

image