Србија и Балкан

Стевандић: Односи Москве и Бањалуке најбољи могући

Нама буквално кажу ако се не прикључимо санкцијама Русији и антируској хистерији, ако не дозволимо да БиХ уђе у НАТО, наша земља, територија и ресурси могу се понудити земљама које то хоће. То су већ урадили на КиМ, пошто су се Албанци прикључили санкцијама, казао је председник Народне скупштине Републике Српске
Стевандић: Односи Москве и Бањалуке најбољи могући© Milos Tesic/ATAImages

Споразум са Руском думом је историјски, јер ми никада нисмо потписали ту врсту споразума. У суштини то је и први споразум између Думе и Народне скупштине Републике Српске, изјавио је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић за РТ, након потписивања споразума о сарадњи скупштине Републике Српске са Руском думом.

"Наше везе су старије од тренутног геополитичког конфликта у свету, од украјинског сукоба, од Хитлера, од Наполеона. Република Српска и Русија јако дуго сарађују, и сачувале су то бисерно пријатељство, које је издржало све историјске изазове. Један део споразума је посвећен нашим дугогодишњим везама", казао је Стевандић. 

Што се тиче области у којима ће сарадња бити остварена, Стевандић је напоменуо да је у последњих пет, шест година сарадња између Русије и Републике Српске почела да расте, како трговинска размена, тако и културолошка, као и да РС никад више студената на размени није имала у Москви и Санкт Петербургу.

Говорећи о победи Владимира Путина на изборима, Стевандић је истакао да ће победа Путина мењати светске односе, али не и између Москве и Бањалуке, јер су ти односи најбољи могући.

"Политика Владимир Путина је спречила да се усвајају енглеске резолуције у СБ УН, које су означавале српски народ као геоноцидан. Та политика је чувала наш Дејтонски статус да не буду укинуте наше институције и да имамо своја права унутар БиХ", напомиње.

Стевандић је истакао да је Запад до сад можда мислио да има неку алтернативу у Русији, али толика излазност и победа Путина је показала да нема алтернативног преговарача за светску политику у Русији и да је руски председник такав преговарач који не трпи наметање.

Република Српска није увела санкције Русији

Говорећи о санкцијама које је Босна и Херцеговина увела Русији, Стевандић је рекао да је БиХ компликована земља и тамо где негде на форумима дижу руку Бошњаци и Хрвати - они гласају за санкције, а тамо где гласају Срби - они гласају против санкција Русији.

Како је указао, никада није постојала одлука да, БиХ уз сагласност Срба, нити правна форма да су законски санкције уведене, већ да су оне делимичне, по ресорима на чијем се челу налазе Бошњаци и Хрвати, а не Срби.

"Председник Путин је и захвалио председнику Додику, јер санкција није било. Због свега тога ми трпимо притиске и уцене. Нама се буквално каже ако се не прикључимо санкцијама Русији и антируској хистерији, ако не дозволимо да БиХ уђе у НАТО, наша земља, територија и ресурси могу се понудити земљама које то хоће. То су већ урадили на КиМ, пошто су се Албанци прикључили санкцијама", напоменуо је.

О 25 година НАТО агресије на Југославију

Пет година пре него што су бомбардовани наши сународници у Србији, бомбардована је Република Српска, 1994. и 1995, и имамо бројне трауме, када је убијено много невиних људи.

"Оно што је заједничко Србији и РС јесте што је 19 снажних, западних земаља из НАТО пакта, бомбардује и уништава једну малу земљу, убија децу, путнике у возу, пацијенте у болницама и за то не постоји никаква казна ни осуда, јер нас после тога уцењују да ће спречити наш економски развој уколико будемо тражили одштету".

Стевандић је истакао да је то највеће лицемерство у историји човечанства, а исто тако да је то преломна тачка када је уништен међународни поредак.  

Он је додао да су му многе колеге у Русији рекле да им је постало јасно шта ће се тек дешавати и да су им Срби отворили очи.

"Ми смо очи отворили 1992. године, када нисмо имали копнену везу са Србијом и када је у породилишту у Бања Луци умрло 13 беба зато што нам нису дозволили да транспортујемо боце са кисеоником. За Запад српска деца нису важна, али ни деца Донбаса. Они се воде аријевским нацистичким принципима, вредне и мање вредне народе", напомиње Стевандић.

image