Русија

Володин и Стевандић потписали споразум о сарадњи између Руске думе и Народне скупштине РС

Према речима председника Руске думе, сарадња се развија захваљујући активној интеракцији председника Русије Владимира Путина и председника Републике Српске Милорада Додика, а посланици морају да пруже законодавну подршку одлукама које доносе председници
Володин и Стевандић потписали споразум о сарадњи између Руске думе и Народне скупштине РС© Државна дума Руске Федерације

Председник Државне думе Вјачеслав Володин и председник Народне скупштине Републике Српске (ентитет БиХ) Ненад Стевандић потписали су споразум о сарадњи, објављено је на сајту Државне думе.

Володин је истакао да потписивање споразума подиже сарадњу између парламената на нови ниво. 

"Ваша посета ће свакако допринети развоју наших односа у парламентарној димензији потписивањем споразума између парламента Републике Српске и Државне Думе. Ми ћемо са своје стране учинити све да обезбедимо да се односи развијају још динамичније", наводи се.

Према речима председника Руске думе, сарадња се развија захваљујући активној интеракцији председника Русије Владимира Путина и председника Републике Српске Милорада Додика, а посланици морају да пруже законодавну подршку одлукама које доносе председници.

Володин је напоменуо да развој сарадње подржавају све фракције Државне думе. 

"Сви сматрају да је исправно тражити нове формате интеракције како би били ефикаснији, приближили своје позиције и, што је најважније, радили на крајњем резултату, развијајући односе у интересу грађана и Републике Српске и Руске Федерације", нагласио је Володин.

Он је додао да ће Државна дума, на пленарној седници 20. марта, истовремено са Саветом Федерације, усвојити заједнички апел парламентима света и међународним парламентарним организацијама у вези са 25. годишњицом НАТО бомбардовања Југославије.

"Данас покушавају да ућуткају ту трагедију. Сматрамо да САД, сви ти лидери и званичници који су донели одлуку о бомбардовању мирног града треба да сносе одговорност", истакао је.

Стевандић: Руси и Срби имају исту идеју о томе како треба да се развија свет

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић обратио се данас посланицима руске Думе, изразвиши наду да ће захваљујући потписивању споразума сарадња парламената ојачати и напоменуо да Република Српска подржава "развој мултиполарног света у којем ће владати споразуми, а не упутства". 

"Пре обраћања, у име наше делегације, честитам Владимиру Владимировичу Путину, на победи на изборима. Честитам отварање нове фазе међународних односа. Преносим вам свима честитке председника Републике Српске Милорада Додика", казао је Стевандић.

Он је истакао да смо данас сведоци пропагирања једне велике неистине, а то је да су традиционалне вредности ретроградне, у сукобу са будућношћу и научно технолошким напретком.

"Истина је сасвим другачија. Традиционалне вредности нас чувају од дехуманизације и манипулације модерним технологијама. Крајем прошлог века почела је интензивнија дехуманизација човечанства, креирана од тзв. неолибералне, углавном западне елите. Наметање њихових вредности свет није учинило ни бољим ни праведнијим, јер се иза новопрокламованих слобода крила нова хегемонија", истакао је Стевандић.

Навео је да је она сублимирала постулате колонијализма и идеологија које су поражене у Другом светском рату.

Према његовим речима, уместо консензуса око заједничких вредности, сведоци смо покушаја наметања искључиво неолибералних западних вредности.

"Наведене вредности ограничавају и цензуришу самосталност и слободу, завађајући и потчињавајући народе и државе у сврху потпуне контроле ума и јавног живота. Стварни циљ је присвајање њихових ресурса и оспоравање права на одлучивање и самосталност. Тиме се неолибералне и самопроглашене елите постављају изнад Савета безбедности и Генералне скупштине Уједињених нација, а у ту сврху, ни нови светски рат није одбачен као средство", оценио је Стевандић.

Говорећи о односима Руске Федерације и Републике Српске, али и о укупним српско-руским односима, Стевандић је истакао неке кључне чињенице.

"Да Руска Федерација није ставила вето на подмуклу, са Запада креирану, резолуцију у Савету безбедности, којом је било предвиђено да се српски народ и Република Српска означе геноцидним, Република Српска би можда била већ уништена, јер би је било немогуће бранити са тим префиксом. Ја, унук антифашисте Јована и логораша Стевана одведеног у Маутхаузен, био бих од стране унука и поштовалаца нациста, оних који су Маутхаузен направили, означен као геноцидан. Нешто слично је покушао да уради и самозвани високи представник Кристијан Шмит, којем сте ви оспорили легитимитет. Хвала вам, браћо Руси", нагласио је Стевандић.

Навео је да је "наше српско хвала је велико и искрено", и не представља никакву тактику или маркетинг.

"Потписивање овог споразума је још један доказ да Руси и Срби имају исту идеју о томе како треба да се развија свет", нагласио је Стевандић.

На Западу у којем Република Српска живи, према речима Стевандића, сматрају да је готово немогуће имати властити став или политику без присиле и поткупљивања, па зато не разумеју да је политика Српске очувања добрих односа са Русијом "наш избор, а не наговор или притисак Русије".

image