Србија и Балкан

Врховни суд Црне Горе одложио изручење краља криптовалута До Квона Јужној Кореји

До Квон и његов пословни партнер ухапшени су 23. марта прошле године на подгоричком аеродрому
Врховни суд Црне Горе одложио изручење краља криптовалута До Квона Јужној Кореји© Filip Filipovic / Contributor

Врховни суд Црне Горе одредио је да се одложи изручење краља криптовалута До Квона Јужној Кореји.

"Веће Врховног суда Црне Горе, одлучујући о предлогу Врховног државног тужилаштва Црне Горе (ВДТ) за одлагање извршења решења Вишег суда у Подгорици и решења Апелационог суда Црне Горе од 20. марта 2024. године, поднетом уз Захтев за заштиту законитости ВДТ-a, донело је решење којим је одређено одлагање горе наведених решења о изручењу окривљеног Квон До Хјеонга Републици Јужној Кореји, а по молби Министарства правде Јужне Кореје, од 24. марта 2023, до доношења одлуке по поднетом захтеву за заштиту законитости", наводи се у саопштењу Врховног суда.

Подсетимо, До Квон и његов пословни партнер ухапшени су 23. марта прошле године на подгоричком аеродрому када су приликом пасошке контроле, на лету за Дубаи, употребили фалсификоване пасоше Костарике.

Према ранијем саопштењу Вишег суда, До Квона Јужна Кореја потражује због кривичног дела непоштеног трговања, преваре и кршење јавне понуде.

Изручење До Квона тражиле су и САД, односно Окружни суд Јужног округа Њујорка, који га терети за више кривичних дела укључујући заверу у циљу преваре у вези са куповином и продајом хартија од вредности, електронску превару, као и манипулацију ценама хартија од вредности.

image