Србија и Балкан

Црна Гора изручила пословног партнера До Квона Јужној Кореји

Чанк Јон је изручен по потерници коју је за њим расписао Сеул, а за До Квоном је раније расписана Интерполова потерница због оптужби за међународну превару вредну 40 милијарди долара преко криптовалута
Црна Гора изручила пословног партнера До Квона Јужној Кореји© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Црна Гора је данас Јужној Кореји изручила Хон Чанг Јона, сарадника Хјеонга До Квона, који су ухапшени почетком прошле године са фалсификованим документима на подгоричком аеродрому.

Чанк Јон је изручен по потерници коју је за њим расписао Сеул. Он је, иначе, пословни партнер међународног бегунца и такозваног "краља криптовалута" До Квона.

Према наводима из полиције, преноси портал РТЦГ, обојица су кажњени са по четири месеца затвора због фалсификованих докумената.

"Ј.Ц.Х. је од службеника НЦБ Интерпол Подгорица и Посебне јединице полиције данас предат надлежним правосудним и полицијским органима Јужне Кореје, ради вођења кривичног поступка због више кривичних дела које се односе на превару у финансијско инвестиционим услугама, улагањима и тржишту капитала за које је запрећена доживотна казна затвора у Јужној Кореји", наводе из Управе полиције.

До Квон и Хон Чанг Јон ухапшени су на подгоричком аеродрому 23. марта због фалсификовања путних исправа. Тада су имали код себе лажни пасош Костарике, а приликом претреса, код До Квона пронађене су и лажне путне исправе Кореје и Белгије.

За До Квоном је раније расписана Интерполова потерница због оптужби за међународну превару вредну 40 милијарди долара преко криптовалута.

Због покретања истраге и оптужби да је преварио повериоце, његово изручење траже Јужна Кореја и Сједињене Америчке Државе.

image