Србија и Балкан

Дачић: У Москви нема страдалих српских држављана, нема сазнања да Србији прети терористички акт

Безбедносна ситуација у Србији је стабилна, рекао је Дачић након седнице Савета за националну безбедност

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је након седнице Савета за националну безбедност да нема непосредних сазнања да Србији прети терористички акт.

"Безбедносна ситуација у Србији је стабилна, све безбедносне агенције ће предузети превентивне радње за очување мира", рекао је Дачић.

"Без обзира на све изазове са којима смо се суочили, имајући у виду и ситуацију у региону, на Косову и Метохији, и терористички акт у Москви и разне сукобе које постоје широм света, безбедносна ситуација у Србији је стабилна", рекао је Дачић на конференцији за медије.

Он је додао да МУП, Војска Србије и све друге безбедносне службе предузимају све мере опреза и превентивне радње како бисмо спречили сваку могућност терористичког акта или узнемиравање јавног реда и мира уз опасност за животе људи.

"То је у најкраћем била тема данашње седнице Савета за националну безбедност. Према информацијама са којима располажемо", рекао је Дачић.

Како је навео, у терористичком акту у Москви, на списку повређених и погинулих за сада нема српских држављана.

Додао је да има информацију да је наш један држављанин био присутан на догађају у тржном центру у Москви, али се он не налази ни на списку страдалих ни на списку рањених.

Он је подсетио да је био изненађен да није приметио велике мере безбедности у Москви током фудбалске утакмице Русија - Москва. 

"Позивамо грађане на опрез, да не путују ако немају хитне обавезе, док се не смири ситуација", поручио је Дачић.

Између осталих, седници су присуствовали председница Народне скупштине Ана Брнабић, министар спољних послова и први потпредседник Владе Ивица Дачић, министар одбране Милош Вучевић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министарка правде Маја Поповић, начелник Генералшатба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Председник Србије Александар Вучић објавио је да су сигурност и безбедност грађана Србије приоритет.

"Сачуваћемо нашу земљу у веома сложеним геополитичким околностима. Задаци подељени и биће извршени", рекао је Вучић.

Ићи ће на седницу СБ УН о годишњици НАТО агресије

Дачић је изјавио да ће отићи на седницу Савета безбедности Уједињених нација у Њујорку која је за 25. март на захтев Русије заказана поводом 25. годишњице НАТО бомбардовања СР Југославије, али да је још увек упитно да ли ће се та седница одржати.

На питање Танјуга да ли ће отићи на на седницу Савета безбедности у Њујорку и да ли ће та седница бити одржана с обзиром на последња дешавања у Москви, Дачић је навео да је та седница заказана, али да постоје назнаке да ће неке западне земље поставити питање сврхе и одржавања те седнице.

"Наша је обавеза да идемо, а ако буде процедурално гласање, то значи да ће они уочи седнице да гласају о томе да ли ће седнице бити или неће бити, што је заиста непримерено да се на такав начин одлучује о томе. У сваком случају ми смо спремни да учествујемо на седници, а да ли ће до седнице доћи, и то је сада већ питање за односе између великих сила, односно оних који су чланови Савета безбедности, нарочито сталне чланице Савета безбедности", рекао је Дачић после седнице Савета за националну безбедност.

Он је навео да је до сада била пракса да када нека од сталних чланица Савета безбедности затражи одржавање седнице, да сви прихватају и додао да то не мора да важи и у случају Србије, јер не би било први пут да се прекрши договор и да се уради нешто супротно.

Министар је навео да је годишњица почетка бомбардовања, односно агресије на Савезну Републику Југославију важан догађај и да ће он у земљи бити обележен на посебном комеморативном скупу на ком ће говорити председник Србије Александар Вучић.

image