Србија и Балкан

Кинески званичник: Ожиљке од НАТО бомбардовања не деле само Кинези и Југословени, већ и цео свет

Кина се залаже за успостављање света једнаких, као и за сарадњу у општем интересу, поручио је заменик генералног секретара Кинеског народног удружења за мир и разоружање Тао Тао
Кинески званичник: Ожиљке од НАТО бомбардовања не деле само Кинези и Југословени, већ и цео свет© РТ Балкан

Кина се противи блоковским поделама које намеће НАТО, залаже се за правду, економски развој и једнакост свих држава света, поручио је заменик генералног секретара Кинеског народног удружења за мир и разоружање Тао Тао, на конференцији "Од агресије до новог праведног поретка", која се одржава у Дому војске у Београду.

Тао је рекао да је питање НАТО агресије против СР Југославије и данас изузетно актуелно.

"Пре 25 година, НАТО агресија против Србије и Црне Горе имала је огромне последице по локално становништво. Кинеска амбасада у Београду је гађана, а три кинеска новинара су изгубила животе. У овој причи, ожиљке НАТО бомбардовања не деле само људи у Кини и Југославији, већ и људи који воле свет широм света", рекао је он.

Гост из Кине је нагласио да је НАТО и даље заробљен у свом хладноратовском менталитету, као и да подстиче блоковске поделе и идеолошку конфронтацију.

"Свет улази у период промена и налази се на новој историјској раскрсници. Заробљен у свом хладноратовском менталитету и идеолошкој пристрасности, НАТО је заузет подстицањем својих држава чланица да повећају потрошњу на одбрану, мешањем у унутрашња питања других земаља, подстицањем политике поделе на блокове и идеолошке конфронтације. Он је пореметио Европу и проширио своје домете у Азију-Пациифик, и шире", нагласио је Тао.

Он је додао да је политика држава чланица НАТО-а супротна историјским токовима, као и да је она осуђена на то да буде непопуларна. 

"Кина је, као одговорна земља, посвећена самодовољности, правди, једнакости и сарадњи у интересу свих. Ми градимо светски мир", поручио је он.

Тао Тао је подсетио да је кинески председник Си Ђинпинг 2013. године предложио изградњу заједнице за будућност човечанства, као и иницијативе за глобални развој и глобалну безбедност.

Он је нагласио да се Кина залаже за заједничку и одрживу безбедност, у складу са Повељом Уједињених нација, која узима у обзир безбедносне интересе свих земаља.

"Кина одбацује унилатерализам, мешање у унутрашње послове суверених држава и стварање блоковских подела. Кина је спремна да се удружи са другим земљама и народима које воле мир широм света, како би изградили заједничку будућност за човечанство, као и стварање праведнијег и рационалнијег светског поретка", нагласио је Тао.

Гост из Кине је нагласио да је неопходно неговање међусобног поштовања, једнакости и правде у међународном друштву.

"Кина подржава правду и позива на успостављање мултиполарног света једнаких, док се чврсто противи монополима које ствара неколицина држава", нагласио је он.

Тао наглашава да је данас потребно више дијалога и консултација како би се очувао мир, као и да се свет поново налази на ивици сукоба.

"Кина је посредовала у обнављању дипломатских односа између Саудијске Арабије и Ирана, учествовала је у 'шатл дипломатији' у оквиру разговора о украјинској кризи, активно учествује у покушајима деескалације палестинско-израелског конфликта и тражења праведног решења палестинског проблема, а игра и конструктивну улогу у решавању криза у Авганистану, Мјанмару и другим државама", истакао је он.

Кина је спремна да сарађује са свим државама како би се изградио мир, али се противи свим акцијама којима се долива уље на ватру, додао је гост из Кине.

Тао додаје да је Кина стабилизовала односе са САД, додатно продубила односе са Русијом, као и да наставља да развија односе са ЕУ.

Он је нагласио и да је политизација и секуритизација економских питања све чешћа појава, као и да се све више говори о "смањењу ризика" и "раздвајању" у области економије – што успорава економски развој широм света.

Тао је истакао и да је Кинеска економија наставила да се развија током 2023. године, те да је њен економски раст од 5,2 одсто покрио око трећину економског раста читаве планете.

"Кина је и даље највећи мотор светског развоја", нагласио је он, додајући да његова земља води политику која за циљ има економски напредак у читавом свету.

image