Свет

Кинески амбасадор Ли Минг: Кина се залаже за суверенитет свих земаља, укључујући и Србију

Како тврди кинески амбасадор, не постоји демократија која је супериорна у односу на друге. Неке земље преувеличавају наратив својих демократија насупрот такозваном ауторитаризму, означавајући друге земље као недемократске
Кинески амбасадор Ли Минг: Кина се залаже за суверенитет свих земаља, укључујући и Србију© Milos Tesic/ATAImages

Недавно је одржано заседање 14. Сазива Свекинеског народног конгреса, на коме се окупило око 5.000 посланика Националног народног конгреса (НПЦ) и чланова Националног комитета Кинеске народне политичке конференције, на коме је демонстрирано спровођење свеобухватне народне демократије, коју је предложио председник Кине Си Ђинпинг, пише у ауторском тексту за "Политику" амбасадор Кине у Београду Лу Минг.

Свеобухватна демократија је највише у складу са кинеским националним условима. Систем једне земље мора да се прилагоди нивоу развоја. У Кини постоји изрека: "Само човек који носи неке ципеле зна да ли му оне одговарају". Комунистичка партија Кине (КПК) водила је кинески народ кроз борбу за ослобађање од феудалног угњетавања и полуколонијалне владавине, како би на тлу Кине, по први пут у историји, успоставила демократски систем.

Сада народ бира највишу државну власт, а све демократске партије учествују у расправи о државним пословима. У том систему огледа се концепт демократије у свим аспектима државне политике. Током последњих 70 година, свеобухватна народна демократији се непрекидно развијала и побољшавала, чувајући виталне интересе народа и промовишући друштвену стабилност и брзи развој.

Свеобухватна народна демократија истински служи интересима народа, а не малом броју људи. Она задовољава његове фундаменталне интересе. Она не служи само богатима и моћнима. Да ли је неки систем добар или не, зависи искључиво од тога да ли народ учествује у управљању државом, да ли је задовољан и да ли су заступљени његови интереси. Скоро 40 одсто сазива чине обични радници, пољопривредници и стручно техничко особље.

Од 2003, и према извештајима Универзитета Харвард, задовољство Кинеза својом владом увек је било више од 90 одсто. Ако кинески народ није истински господар своје земље, ако не ужива демократска права, како је, током последњих деценија, било могуће да створи кинеско развојно чудо?

Свеобухватна народна демократија је ефикасна и функционална. Демократија није украс, него оно на чему се гради друштвени консензус и начин да се реше реални проблеми. Она не зависи само од тога да ли постоје избори, него и од тога да ли се изборна обећања могу реализовати. Ако се народ после избора држи по страни, ако се праве поделе међу грађанима у име демократије, онда таква демократија није истинска демократија.

Кина се залаже за свеобухватну народну демократију и поштује право сваког народа да самостално бира свој пут. Људска цивилизација је богата и разнолика, а такви су и облици демократије. Не постоји демократија која је супериорна у односу на друге. Неке земље преувеличавају наратив својих демократија насупрот такозваном ауторитаризму, означавајући друге земље као недемократске и покушавајући да принуде остале земље да "изаберу страну".

Постоји стара кинеска изрека која каже: "Не треба да сви носе ципеле исте величине, него оне које одговарају њиховим стопалима". Различите владе не треба да усвоје исти модел управљања, него онај који најбоље доприноси бољитку њиховог народа.

Како је закључио амбасадор Минг, Кина је спремна да са свим земљама, укључујући и Србију, непрекидно истражује демократски и развојни модел, да чува суверенитет, да се залаже за независност, да заједнички гради заједницу са заједничком будућношћу читавог човечанства и да заједнички доприноси обогаћивању људске политичке цивилизације.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner