Србија и Балкан

Правници и адвокати позивају: Ставите ван снаге неуставни Закон о родној равноправности

Не постоји могућност примене овог закона у правном поретку Републике Србије, карактерише га неразумљивост, одсуство нормативне ваљаности, идеолошка пристрасност и острашћеност, наводи се у закључцима после научног скупа "Правни аспекти и последице Закона о родној равноправности"
Правници и адвокати позивају: Ставите ван снаге неуставни Закон о родној равноправности© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Закон о родној равноправности мења уставни идентитет Републике Србије тако што фундаментално задире у људска права и основне слободе и целокупни вредносни систем и етичке поставке, по којима живе грађани Републике Србије, наводи се у синоћ објављеним закључцима са научног скупа "Правни аспекти и последице Закона о родној равноправности".

Скуп су организовале Српска православна црква и Матица српска, а он је уз учешће професора на Правном факултету у Београду, Крагујевцу и Новом Саду, предавача са Православног богословског и Филозофског факултета, адвоката и других стручњака одржан 14. марта у Народној библиотеци Србије. 

Како се појашњава у закључцима са скупа који су објављени на сајту СПЦ, у закону је равноправност као универзални принцип примењен селективно и дискриминаторно, за разлику од Устава Републике Србије који у своме члану 15 не прави разлику међу грађанима, гарантујући равноправност жена и мушкараца.

"Појам рода (gender) у Закону о родној равноправности не подразумева мушки и женски пол као биолошку категорију, нити одговарајућу граматичку категорију рода која се донекле односи на ову природну датост, нити подразумева именицу у традиционалном значењу, него је то род као 'џендер' – друштвени конструкт, какав не постоји у српском језику, нити у једном природном људском језику на свету. Такав појам рода, како је у овом закону нормиран, не постоји у Уставу и правном поретку Републике Србије и није у сагласности са Уставом и другим прописима", истиче се у закључцима.

Учесници скупа нагласили су у закључцима и да је Законом о родној равноправности насилно укинута разлика између "џендера" и припадника мушког и женског пола тако што су мушкарци и жене, готово сви грађани Републике Србије, противно њиховој вољи и Уставу, сврстани у "џендере", како се истиче.

Наведено је и да је српски језик службени језик у Републици Србији, док Закон о родној равноправности на неуставан начин уводи непостојећи тзв. родно осетљиви језик.

Правници и адвокати закључили су и да не постоји могућност примене овог закона у правном поретку Републике Србије, као и да га карактерише неразумљивост, одсуство нормативне ваљаности, идеолошка пристрасност и острашћеност.

"Посебно указујемо да ниједан језик на свету не настаје и не мења се једностраном политичком вољом путем општег правног акта, већ искључиво у складу са правилима лингвистичке струке и зато је недопустиво и неприхватљиво да се грађанима Републике Србије, под претњом новчаним и затворским казнама, принудно намеће непостојећи тзв. родно осетљиви језик", истиче се у закључцима.

Учесници скупа подржали су ставове СПЦ и Матице српске и осудили говор мржње који заговорници тзв. џендер идоелогије и медији који су им наклоњени некажњено користе, како се истиче.

Подсећа се и да је пред Уставним судом поднето више иницијатива за оцену уставности великог броја одредаба Закона о родној равноправности, Закона о забрани дискриминације, Закона о јавном информисању и медијима и других прописа, и затражена је обустава примене тих закона до окончања поступка.

"Од посебног значаја је и то што је Заштитник грађана – омбудсман бројне одредбе овог закона оценио као неуставне и најавио још једну иницијативу за оцену уставности овога закона. Имајући у виду велики број неуставних одредаба у Закону о родној равноправности, констатујемо да је, сходно Јединственим методолошким правилима за израду прописа у Републици Србији, немогуће приступити његовим изменама и допунама", наглашено је у саопштењу. 

Такође, представници извршне и законодавне власти позвани су да "ради очувања достојанства грађана Републике Србије, српскога језика, ћириличког писма и историјски потврђених и стечених вредности у оквиру јединственог правног поретка Републике Србије, покрену поступак за стављање ван снаге неуставног Закона о родној равноправности и спорних одредаба Закона о забрани дискриминације".

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner