Свет

После Зедерове посете Београду: Баварска забрањује употребу родно сензитивног језика у школама

Језик мора бити јасан и разумљив, а забрана је уведена и како би се очувао простор за отворени дијалог у слободном друштву будући да је родно осетљиви језик идеолошки обојен, образложиле су баварске власти
После Зедерове посете Београду: Баварска забрањује употребу родно сензитивног језика у школамаwww.globallookpress.com © © IMAGO/Bernd Leitner

Употреба родно сензитивног језика је стриктно забрањена у школама, на универзитетима и у органима јавне управе у Баварској, пише немачки "Билд".

На састанку у Минхену, кабинет је одлучио да усвоји неопходне промене Генералних правила и процедура за власти у слободној држави Баварској. У члану 22 овог закона државне власти већ су обавезане, а то се односи и на школе, да користе званичну регулативу у писању немачког језика у званичној преписци. Тај члан закона сада је допуњен ради појашњења: родни наставци, цртице и слично нису дозвољени.  

У децембру прошле године, баварски премијер Маркус Зедер најавио је јасну забрану. Он је тада изјавио: "Могу рећи за Баварску: код нас неће бити обавезног рода. Напротив: чак ћемо забранити употребу родно сензитивног језика у школама и администрацији."

Државни канцелар Баварске Флоријан Херман истакао је да је порука јасна: "Језик мора бити јасан и разумљив." Забрана је уведена и како би се "очувао простор за отворени дијалог у слободном друштву". 

Како се наводи, језик на који је извршен идеолошки утицај, када је на пример у питању род, има супротан, искључујући ефекат. Сходно томе, изричито је неприхватљив "вишеродни правопис" који користи различите знаке интерпункције како би означио род. 

Регулатива се осим на школе односи и на око 800.000 запослених у јавној управи, а како се наводи из ње су изузети универзитетски професори јер савезна република не може да доноси прописе који регулишу њихов рад, као и градске и општинске власти које могу саме да доносе прописе који се тичу њихове службене преписке. 

Савет за немачки правопис средином децембра је одлучио да не препоручи употребу посебних правописних знакова у речима и истакао да такве интервенције у творби речи, граматици и правопису могу да наруше разумљивост текста.

Званични прописи када је у питању правопис основа су у образовном систему у баварским школама. Министарство културе обавестиће стога школе о новим, прецизним захтевима за употребу родно сензитивног језика у школама и на часовима.

image