Србија и Балкан

Петковић након састанка у Бриселу: Друга страна не жели договор, наставак дијалога 4. априла

Петар Петковић је рекао да га забрињава положај и будућност српског народа на КиМ јер се види да са друге стране нема политичке воље да се дође до решења
Петковић након састанка у Бриселу: Друга страна не жели договор, наставак дијалога 4. априла© TANJUG/ STR

У Бриселу је без договора завршен билатерални састанак главних преговарача Београда и Приштине о питању српског динара чија је употреба као готовинског средства плаћања од прошлог месеца забрањена на тзв. Косову.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да га забрињавају положај и будућност српског народа на КиМ јер се види да са друге стране нема политичке воље да се дође до решења као и да ће нова рунда дијалога на техничком нивоу бити одржана 4. априла.

Петковић је, након разговора у седишту Спољне службе ЕУ, који су се водили прво у трилатералном формату, а потом и билатерално са изаслаником Уније Мирославом Лајчаком, новинарима пренео да нема много тога да им каже.

"Након шест сати проведених у Спољнополитичкој служби ЕУ у Бриселу немам много тога да вам кажем, што, чини ми се, довољно говори само за себе у ком правцу иде дијалог, и то не кривицом Београда. Имали смо и директне разговоре са приштинском страном, изнели смо наш предлог, Приштина свој. Наш предлог је избалансиран, води рачуна о интересима српског народа на Косову и Метохији. Урађен је у договору са нашим експертима. Свако слово смо по пет пута претресали", рекао је он.

Петковић је указао да с друге стране Приштина није уложила нимало напора да би тај папир могао да се назове предлогом који иде у правцу компромисног решења.

"То је оно што ме изузетно забрињава. Не знам у којем правцу ће ићи дијалог. Забрињавају ме положај и будућност српског народа на Косову и Метохији, када видите да са друге стране нема политичке воље да се дође до решења", подвукао је он.

Он је казао да су у директним преговорима, који су трајали више од три и по сата дискутовали о предлозима, а да су затим уследили разговори на нивоу билатералних састанака са ЕУ и додао да је договорено да се разговори наставе 4. априла.

"Ако желите да дође до решења уложите напор. Све ми делује да друга страна не жели то да уради. Курти ће наставити са прогоном српског народа. Што се ЕУ тиче то је посебна прича и јасно је да или ЕУ нема или не жели да се дође до решења, нема треће опције", рекао је он.

Истиче да је Београд посвећен дијалогу и да ће учинити све да дође до решења.

"Да пробамо да омогућимо наставак рада Поштанске штедионице и да наши људи могу да примају и плате и пензије и социјална давања и то је суштина нашег предлога. Мислим да смо поступили одговорно и коректно тражећи решење, компромис, јер за нас компромис није лепа или ружна реч. А са друге стране имате саговорника који са менторима жели да намеће решења, видећемо да ли ће то тако моћи", рекао је Петковић.

Приштински главни преговарач Бесник Бисљими изјавио је да су предлози страна веома удаљени те да је потребан још један сусрет како би се наставило са расправом.

Иначе, данашњи састанак у Бриселу наставак је прошлонедељног сусрета Бисљимија и Петра Петковића. Тада су се обе стране договориле да ће дати предлоге за решење питања динара.

Коришћење динара за готовинска плаћања на КиМ је забрањено од 1. фебруара, када је Централна банка Косова донела уредбу којом је еуро одређена као једина службена валута у земљи.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је да су главни преговарачи две стране данас у Бриселу изнели своје предлоге у вези са уредбом Централне банке тзв. Косова о забрани употребе динара на КиМ.

"Главни преговарачи 'Косова' и Србије изнели су данас предлоге о даљем путу за људе на које утиче уредба ЦБК о готовинском пословању. Наше дуге дискусије помогле су да се разјасне важни детаљи", навео је Лајчак на друштвеној мрежи X.
Додао је да је договорено да састанак поново буде одржан следеће недеље "са амбицијом да се пронађе решење".

image