Србија и Балкан

Састанак Петковића и Бисљимија у Бриселу: Први пут без одвојених сусрета са Лајчаком

Последњи састанак делегације Београда и Приштине са изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком одржан је 9. марта у Бриселу, када је разговарано о уредби ЦБК која забрањује платни промет у динарима на Косову и Метохији
Састанак Петковића и Бисљимија у Бриселу: Први пут без одвојених сусрета са Лајчаком© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Данашњи састанак директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића са главним преговарачем Приштине Бесником Бисљимијем, уз посредство ЕУ у Бриселу, одржава се у тројном формату, без претходних тет-а-тет сусрета, и на њему учествују и експерти.

Претходни састанак делегација Београда и Приштине са изасаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком одржан је 9. марта у Бриселу, када је разговарано о уредби ЦБК којом се забрањује платни промет у динарима на Косову и Метохији.

Након састанка 9. марта који је трајао дуже од три сата, Лајчак је навео да ће разговори бити настављени 25. марта и да очекује конкретне предлоге обеју страна за решење питања динара на Косову.

Бислими и Петковић су се договорили да понуде техничке предлоге до 22. марта, о чему ће се даље разговарати на данашњем састанку.

Привремене институције у Приштини истакле су да је тзв. Косово јасно ставило до знања да ће понудити техничка решења према плану који је недељама раније понуђено и државама КВИНТЕ.

Приштина, међутим, није саопштила да ли је послала предлоге за динар, за који је рок био до 22. марта, док је премијер привремених приштинских институција Курти рекао у петак да се о Уредби ЦБК-а не може преговарати и да неће прихватити предлоге који су у супротности са њом.

Аљбин Курти изјавио је раније да динар на Косову и Метохији није забрањен, него по уставу такозваног Косова може да постоји само једна валута – евро. Дакле, није шија него врат – динар није забрањен, само није дозвољен.

image