Србија и Балкан

Кларк о изјави Кристофера Хила: Косово је ближе НАТО-у и САД од Србије

НАТО снаге које су у оквиру мировне мисије налазе на КиМ обезбеђују да не дође до неспоразума у ​​вези са независношћу "Косова", поручио је бивши командант НАТО снага
Кларк о изјави Кристофера Хила: Косово је ближе НАТО-у и САД од Србије© John Lamparski /

Амерички генерал у пензији Весли Кларк, који је за време НАТО агресије на СРЈ био на челу Алијансе, реаговао је на изјаву америчког амбасадора у Србији Кристофера Хила да је Србија тренутно ближа НАТО-у него "Косово" и оценио да је из његовог угла Косово много ближе Северноатлантској алијанси и САД.

"Шта год да амбасадор Хил каже, ја то морам да видим из његове перспективе, његовог искуства, али када то видим споља, чини ми се да све док је особље Кфора на Косову и са историјским пријатељством између Сједињених Држава и Косова, Косово је много ближе НАТО-у и Сједињеним Државама", изјавио је Весли Кларк за РТК.

Кларк се присетио и НАТО агресије рекавши да му је најтежи тренутак за доношење одлука током бомбардовања био када су Руси одлучили да заузму аеродром Приштина, ометајући операције НАТО-а.

"То је био веома тежак тренутак јер политички лидери Алијансе нису били потпуно сигурни у статус, циљеве свега овога, али смо делимично успели у овом правцу, јер су савезници Бугарска и Румунија блокирали летове изнад својих ваздушних простора за руска појачања, односно руске трупе нису добиле подршку од других снага. Неколико дана или недеља трајала је та ситуација и то је био тежак период", рекао је Кларк.

Говорећи о актуелној ситуацији на КиМ и изјавама председника Србије Александра Вучића, Кларк је рекао да "НАТО снаге обезбеђују да не дође до неспоразума у ​​вези са независношћу Косова".

"Чини се да Вучић жели и једно и друго, жели да одржи традиционално пријатељство са Русијом, али жели да има и трговину и инвестиције и са Запада. Тамо је врло танка линија и амбасадор Хил је ту да то одржи у правом смеру", закључује Кларк.

Бивши амерички званичник је говорио и о нападу у Бањској и истакао да војници Кфора и међународна заједница треба да буду буднији и директнији према Србији да се то не понови и додаје да је то што се дешава у Србији је одраз ситуације у Украјини.

image