Србија и Балкан

Хил правда агресију на српској државној телевизији: Нико није био одушевљен

Хил је уочи 25. годишњице почетка НАТО бомбардовања СРЈ рекао да у то време постојала нада да може да се избегне интервенција Алијансе
Хил правда агресију на српској државној телевизији: Нико није био одушевљен© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је синоћ да би формарање Заједнице српских општина (ЗСО) решило многе проблеме на Косову и Метохији, наводећи да сматра да ће ЗСО бити формирана.

"И наш став, а заправо став ЕУ, управо смо чули господина (Жозепа) Бореља да поново говори о овој теми, је да то мора да се уради. Заједница српских општина је неопходна и решила би многе проблеме са којима се суочавамо. На пример, читаво питање око пензионера, како доћи до средстава за пензионере, како се решава питање динара, како управљати школством, такве ствари. Све ово би се решавало са Заједницом српских општина", рекао је Хил за РТС.

Истакао је да САД апсолутно стоје иза тога и да на томе инсистирају.

"Мислим да је у једном тренутку наш специјални изасланик Гејбриел Ескобар у вези са Заједницом и господином (Аљбином) Куртијем, рекао да ћемо то урадити са или без господина Куртија. То су јаке речи и мислим да су САД стајале иза њих. Није лако, али мислим да смо веома посвећени томе, и упорно смо посвећени томе. И сигуран сам да ћемо у одређеном тренутку то урадити", поручио је Хил.

Додао је да формирање ЗСО мора да се догоди и да српски народ који живи на Косову и Метохији треба да зна каква је његова будућност, да треба да зна каква је будућност њихове деце и истакао је да су САД апсолутно посвећене томе.

Хил је уочи 25. годишњице почетка НАТО бомбардовања СРЈ рекао да у то време нико није био одушевљен бомбардовањем и да је постојала нада да може да се избегне интервенција.

"Мислим да је постојала нада да се то може избећи. Мислим да је питање било у Рамбујеу, ми покушавамо да успоставимо широку аутономију за Косово. Косовска албанска страна је то прихватила. Српска страна није. У међувремену, дошло је до додатних војних акција на терену на Косову на које смо ми, Сједињене Државе и наши савезници, сматрали да треба да одговоримо и да их зауставимо", рекао је Хил.

Хил сматра да је Србија тренутно много ближа НАТО него тзв. Косово.

"Ми радимо са српском војском сваки дан. Имали смо вежбе, имали смо обуку, имали смо низ ствари са српском војском. Тако да нисам сигуран да могу да прихватим премису питања, јер ми сада заједно радимо много више него са ОВК или шта год да је из њих настало", навео је Хил.

Хил је указао да су САД данас највећи српски трговински партнер у сервисима и да инвестирају, не само у разне фабрике, већ и у неке од најсавременијих технологија, које су такође део америчко-српских односа.

Поштовање војне неутралности Србије

Подсетио је да сада Србија води политику војне неутралности и поручио да САД ту политику апсолутно поштују, додавши да би Срби могли у једном тренутку донети другачију одлуку.

"На пример, Шведска је водила политику неутралности. То је трајало 200 година. Направили су промену. Тако да мислим да је некако на Србији да одлучи шта жели да ради. Свакако да разумем проблем односа према НАТО. Ја то разумем. Најбоље што могу да урадим је да будем отворен колико могу и пре свега да схватим да постоји још један наратив о овом питању. Али да ли Србија у неком тренутку треба да буде део колективне одбране? То ће бити на Србији да одлучи", навео је Хил.

Он сматра да је Србији данас право место у Европској унији и поручио да би САД желеле да помогну Србији да тамо стигне.

"Мислим да Европској унији треба да пренесемо поруку да подржавамо тежње Србије. И мислим да треба да будемо јасни око тога. И трудио сам се да будем врло јасан, посебно европским колегама, био сам у Бриселу да причам о Србији", рекао је Хил.

Он Србију види врло јасно као европску земљу и додаје да зна сложеност питања услова за улазак у ЕУ као што је усклађивање са спољном политиком ЕУ по питању санкција Руској Федерацији.

"Разумем да су то тешка питања, али ми смо спремни да разговарамо и да помогнемо у случају Србије и да заиста покажемо позитиван приступ аспирацијама Србије", поручио је Хил.

Не бави се Генералштабом

На питање о америчком пројекту на пољу некретнина у Београду о коме се прича у јавности у последње време, Хил је одговорио да тренутно нема потписаног уговора, те да неће да прича о преговорима.

"Не бавим се овим питањем. У амбасади се трудимо да помогнемо свим могућим компанијама. Није ми познато да су нам се они обраћали", рекао је Хил.

image