Србија и Балкан

Ко узрокује кризе и враћа регион у деведесете, или: Шта све чека БиХ након Шмитових наметања?

Самозвани високи представник Кристијан Шмит ништа не чини сам. Како кажу саговорници РТ Балкан, овај "немачки туриста у БиХ" све чини уз благослов америчког амбасадора у Сарајеву Мајкла Марфија, за којег опет, кажу, да само извршава задатке из САД
Ко узрокује кризе и враћа регион у деведесете, или: Шта све чека БиХ након Шмитових наметања?Getty © Nihad Ibrahimkadic/Anadolu Agency

Део јавности нам није веровао када смо аргументовано говорили да Кристијан Шмит опструише европски пут БиХ и да му је задатак да задржи БиХ под протекторским статусом, за РТ Балкан поручује саветник председника Републике Српске Милорада Додика Огњен Тадић.

Одлука високог представника у БиХ Кристијана Шмита, којег у Републици Српској не признају, јер не постоји одлука о његовом именовању у Свету безбедности УН, да наметне нови изборни закон изазвала је лавину реакција широм региона, а посебну пажњу је привукла чињеница да ће одлука бити донета (зло)употребом тзв. бонских овлашћења.

"Шмит то покушава да чини и по цену отворених сукоба, упркос чињеници да нема никакав мандат, јер Савет безбедности УН након Валентина Инцка није изабрао новог високог представника. Ипак, све опструкције које су долазиле од њега до дана добијања преговора показале су да смо били у праву", наводи Тадић, указујући на то колико се Шмит свим силама труди да изазове сукобе:

"Сада имамо ситуацију која отприлике изгледа тако као да Шмит по сваку цену мора изазвати сукобе у БиХ, или ће га уколико то не успе неко послати на Источни фронт."

Кристијан Шмит, наравно, ништа не чини сам. Како кажу саговорници РТ Балкан, овај "немачки туриста у БиХ" све чини уз благослов америчког амбасадора у Сарајеву Мајкла Марфија, за којег опет, кажу, да само извршава задатке из САД.

Потпредседница Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић скреће пажњу управо на чињеницу ко руши тешко постигнут мир у БиХ.

"Већ 30 година је јасно да америчкој амбасади не одговара мир и суживот народа у БиХ. Покушавају на све начине, кроз санкције, деловање персоне која се назива високим представником, изјаве и притиске на легитимно изабране представнике конститутивних народа да поделе и покоре ову земљу, стављајући је у функцију само једног народа", наводи Љубојевићева, истичући да то није добро ни за Бошњаке, јер су само инструмент у рукама САД.

"Бошњаци мисле да им таква политика доноси добро, али то је политика која је највише разградила БиХ и удаљила Србе и Хрвате од ње", каже Љубојевићева. 

Огњен Тадић је уверен да ће Република Српска на најбољи могући начин спречити и сукобе које Шмит прижељкује, и заштитити себе од њега, али и свих других напада и притисака.

"Ако буде памети код Хрвата и Бошњака у ФБиХ онда заједно можемо постићи заштиту читаве БиХ", поручује Тадић.

Не смемо занемарити, наводи Додиков саветник, ни могућност о којој се чује: да део америчког естаблишмента, преко новог великог рата у Европи, жели да одржи САД на позицији једине суперсиле, а свет органичи на униполарност.

"У таквој опцији за БиХ нема среће уколико не будемо јединствени у спречавања сукоба, јер се геополитички опет показује као повољна тачка за њихово отварање на штету нас који живимо овде, али и на штету ЕУ", указује Тадић.

Љубојевићева подсећа да су се политички представници у БиХ договорили у којем смеру желе да држава иде, али је договор из Лакташа пореметио америчке планове, па је Марфи након тога све учинио да опструише договор.

"Договори легитимно изабраних представника кваре све планове Мајклу Марфију и његовој свити. Након што смо добили зелено светло из ЕУ, где су представници Републике Српске уложили највеће напоре и залагање, имате реакцију из амбасада које не желе добро БиХ, које преко инсталиране персоне Шмита, која је умислила да је високи представник, покушавају да испровоцирају Републику Српску", примећује потпредседница парламента Републике Српске Ања Љубојевић.

Љубојевићева истиче да је наметање закона превазиђено у нормалном демократском друштву, какво би ваљда требало да буде и у БиХ, и у ЕУ, и у САД. Тако се, каже она, нису понашале ни империје према својим колонијама.

"Процес против председника господина Милорада Додика и санкције високим функционерима Српске су покушај да нам се сломи кичма, и на крају коначан циљ јесте да нам отму имовину и укину Републику Српску. Мислим да су се прерачунали, јер народ неће дати своју Републику Српску, њене институције и председника Додика. Сва ова фарса показује колико су немоћни и смешени. Показују озбиљну несигурност и страх јер су изгубили позицију глобалног хегемона. Ствара се нови светски поредак, који ће скинути окове зване БиХ и дати нам слободну и независну Републику Српску", наглашава Аља Љубојевић.

Ударци на српски народ са свих страна

Међутим, председник Србије Александар Вучић синоћ је поново изјавио да се пред Србијом и Српском налазе тешки дани и да ће "бити тешко, најтеже до сада".

"У овом тренутку није лако да кажем какве смо вести добили у последњих 48 сати. Директно нам угрожавају виталне националне интересе и Србије и Српске", написао је Вучић на инстаграм налогу "будућностсрбијеав".

Он је поручио да су предстојећи изазови "најтежи до сада"

Тешко је поверовати у случајност да се у 24 часа догоди да тзв. Косово добије зелено светло Политичког савета за чланство у Савету Европе и да Кристијан Шмит објави је да је одлучио да наметне измене Изборног закона БиХ.

Међутим, српском народу прети још једна опасност. Наиме, како је саопштио доскорашњи директор Безбедносно-информативне агенције Александар Вулин, гостујући на ТВ Пинк, у Генералној скупштини УН 27. априла планирају да усвоје резолуцију о "геноциду" у Сребреници.

"У питању је иста она резолуција која је спречена радом председника Србије и Русије Александра Вучића и Владимира Путина 2015. и која сада треба да се усвоји у Генералној скупштини, јер су избегли Савет безбедности где су наши пријатељи Русија, Кина који би то спречили ветом", рекао је Вулин.

Овај пут, међутим, Русија неће моћи да помогне ветом, јер је у питању Генерална скупштина УН, а не Савет безбедности као прошли пут.

Заменик министра одбране БиХ Александар Гогановић за РТ Балкан навео је да верује да ће Русија и Кина, наши историјски пријатељи, наћи начина да помогну и спрече бацање љаге на српски народ и Републику Српску. 

"Предлагање резолуције не доприноси смиривању тензију у БиХ и унапред могу изјавити да неће бити усвојене, јер српски народ има савезнике у Руској Федерацији и НР Кини. Иако сада не могу да уложе вето, верујем да ће и овај пут наћи начин да нам помогну и заштите нас од зла које се над нама надвило", сматра Гогановић.

Континуирани притисци самозваног високог представника штете читавој БиХ и не урушавају само њен европски пут, већ и Уставни поредак, за који упорно Шмит тврди да га штити, злоупотребљавајући надлежности које му не припадају.

"Изборни закон који је наметнуо самозвани високи представник у БиХ урушава не само пут БиХ ка ЕУ, већ и њен Устав. Став ЕУ је јасан: одлуке у БиХ се морају доносити у складу са Дејтонским мировним споразумом, а то значи у складу са договором два ентитета и три конститутивна народа. Претходних дана усвојен је сет закона које је од нас тражила Европска унија и домаћи политички актери показали су да се компромисом и договором то и може постићи", указује Гогановић.

Поједини медији пренели су информацију да је БиХ на прагу да добије такозваног Кандидатског статуса и НАТО интеграција, а Гогановић одлучно одбија такву могућност.

"Пре пар дана у седишту НАТО-а јасно сам изнео став, у складу са Програмом реформи, које је усвојило Председништво БиХ 2019. године: Српски народ и Република Српска не подржавају НАТО интеграције. Представници НАТО-а и сами су нагласили да Програм реформи не прејудицира чланство БиХ у Алијанси и да им је јасно да у БиХ не постоји политички консензус по питању НАТО интеграција", наводи заменик министра одбране БиХ.

Крајње време је, указује заменик министра одбране БиХ, да међународна заједница схвати да се домаћи политички актери, представници три народа и два ентита, могу да се договоре, ако им дају прилику и времена.

"Наметање одлука не доприноси развоју демократског друштва и европске БиХ. Венецијанска комисија јасно је рекла да се БиХ не може кретати ка ЕУ док у исто време постоји канцеларија високог представника и стране судије у Уставном суду, јер то нарушава суверенитет БиХ у који се многи из политичког Сарајева заклињу", поручује Гогановић.

image