Србија и Балкан

Заменик министра одбране БиХ: Бањалука и Београд неће бити увучени у НАТО по украјинском сценарију

Узимајући у обзир упозорење председника Белорусије Александра Лукашенка да "Србију и БиХ увлаче у НАТО по украјинском сценарију", заменик министра одбране БиХ Александар Гогановић је навео да Београд и Бањалука тако нешто неће дозволити
Заменик министра одбране БиХ: Бањалука и Београд неће бити увучени у НАТО по украјинском сценарију© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Украјински сценарио се неће поновити у БиХ, колико год то желели појединци, поручио је за РТ Балкан заменик министра одбране БиХ Александар Гогановић.

Узимајући у обзир упозорење председника Белорусије Александра Лукашенка да "Србију и БиХ увлаче у НАТО по украјинском сценарију", Гогановић је навео да Београд и Бањалука тако нешто неће дозволити. 

"У БиХ се одлуке не могу доносити без представника Републике Српске и српског народа. Наш став је јасан, НАТО интеграције за нас нису прихватљиве али подржавамо стратешку сарадњу са Алијансом", указао је заменик министра одбране БиХ, додајући:

"Са друге стране, Република Србија је суверена држава. Влада Србије и председник Србије Александар Вучић доносе одлуке у складу са жељама грађана Србије. Убеђен сам да председник Вучић, као ни Влада Србије неће донети одлуку о НАТО интеграцијама, упркос притиску Запада, ако то не подржавају грађани Србије, а свима нам је јасно да се Срби противе НАТО интеграцијама."

Гогановић је напоменуо да је Програм реформи, које је усвојило Председништво БиХ 2019. године, пут са НАТО интеграција усмерило у НАТО сарадњу, па се тако и Комисија за НАТО интеграције преименовала у Комисију за сарадњу са НАТО.

Такође, како је наш саговорник навео, Дејтонски мировни споразум је јасно дефинисао да све све одлуке у БиХ морају доносити у складу са договором два ентитета и три народа.

"Став Републике Српске и српског народа је јасан да ми нисмо за НАТО интеграције али подржавамо НАТО сарадњу", нагласио је заменик министра одбране БиХ.

Подсетимо, председник Белорусије Александар Лукашенко на састанку посвећеном националној безбедности упозорио је да Алијанса неће престати да се шири на исток, као и да ће НАТО покушати да у своје редове, и то по украјинском сценарију, уврсти и Србију и Босну и Херцеговину, али и Молдавију и Грузију.

image