Дачић: Одлука о препоруци за пријем тзв. Косова у СЕ срамотна и скандалозна

Шеф српске дипломатије каже да та одлука руши све принципе на којима почива Савет Европе

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе о препоруци за пријем тзв. Косова у чланство Савета Европе срамотна и скандалозна.

"Одлука Политичког комитета Парламентарне скупштине Савета Европе о препоруци за пријем тзв. Косова у чланство Савета Европе је срамотна и скандалозна, која руши све принципе на којима почива Савет Европе, јер је по први пут предложен пријем територије која није чланица Уједињених нација и није међународно призната", поручио је Дачић, саопштено је из Министарства спољних послова.

Он је поручио да одлука угрожава територијални интегритет и суверенитет Србије.

"Одлука представља још један доказ суноврата и краја међународног права", поучио је Дачић.

Раније данас Одбор за политичке послове Парламентарне скупштине Савета Европе прихватио је данас на састанку у Паризу препоруку да такозвано Косово буде позвано у чланство те организације.

На друштвеној мрежи Икс те организације наводи се да је наредни корак пленарна дебата, која ће се одржати 18. априла, када ће ПССЕ и гласати о њеном статутарном мишљењу.

За ту одлуку гласало је 31 представника земаља, док су против одлуке били представници Црне Горе и БиХ Маја Вукићевић и Сњежана Новаковић, као и два представника Србије Биљана Пантић Пиља и Дуња Симоновић Братић.

Уздржан је био представник Грчке у том политичком одбору.

Гласању о овом питању претходио је извештај известиоца ПССЕ за тзв. Косово Доре Бакојани, која је од Приштине тражила да испуни три услова, од којих је испуњен само један - враћање имовине манастиру Високи Дечани.