Србија и Балкан

"Косово" на корак од чланства у Савету Европе: Објављена званична одлука, ЗСО пост-приступна обавеза

Само једна степеница сада дели Приштину од пуноправног чланства у Савету Европе, а то је гласање у пленарној Скупштини Савета Европе
"Косово" на корак од чланства у Савету Европе: Објављена званична одлука, ЗСО пост-приступна обавезаGetty © Tree4Two

Парламентарна скупштина Савета Европе размотрила је извештај Доре Бакојани о захтеву тзв. Косова за чланство у тој организацији и препоручила да чланство буде одобрено.

"Следећи корак: пленарна дебата – заказана за 18. април – и гласање у пуном саставу Скупштине о њеном статутарном мишљењу", наводи се у званичној објави.

За је било 31, док је против било четири представника земља у политичком комитету, а један је био уздржан. Против су били Маја Вукићевић из Црне Горе, представница БиХ Сњежана Новаковић, као и два представника Србије - Биљана Пантић Пиља и Дуња Симоновић Братић. Представник Грчке је био уздржан.

Шефица сталне делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Биљана Пантић Пиља изјавила је данас да је прихватање препоруке за чланство тзв. Косова мимо свих процедура и правила и да су тиме погазили све норме међународног права.

Пантић Пиља је за Танјуг рекла да је српска делегација на седници изнела своје ставове и поручила Бакојани да је то што је урадила "лицемерно" као и да је статус Косова и Метохије јасно уређен резолуцијом 1244 Савета Безбедности УН, према коме је јужна српска покрајина део Србије и да ће увек остати део Србије.

Како је навела, известилац Дора Бакојани је свој извештај поднела онлајн, после кога је уследила бурна расправа.

Шта пише у званичном саопштењу

Како се наводи у званичном саопштењу, "чланство у Савету Европе би убрзало замах за Косово да настави да напредује у јачању људских права, демократије и владавине права".

Пише да би Приштина требало да побољша и заштити права мањинских заједница и да негује "климу погодну за поверење, помирење и инклузију".

Као "велики искорак" наводи се спровођење одлуке Уставног суда у случају манастира Високи Дечани, додајући да би оснивање Заједнице српских општина требало да буде "пост-приступна" обавеза за "Косово" и да се експропријација спроводи уз поштовање закона и у "пуној сагласности са Ахтисаријевим планом".

Констатовано ј епогоршање безбедносне ситуације у општинама на северу КиМ и указано да је ризик од отвореног насиља сувише реалан, те да безбедност зависи од заштите права српске заједнице и деескалације тензија као и нормализације односа Београда и Приштине.

Признају се "околности без преседана" по питању захтева за чланство Косова, с обзиром на то да део држава чланица Савета Европе не признаје "Косово" као државу, Комитет је позвао на "дипломатију, дијалог и компромис", и позвао Комитет министра да осигура да чланство "Косова" буде "без прејудицирања ставова појединих држава чланица у погледу државности 'Косова'".

Посебан вид лицемерја је што се на крају текста наводи да је Косово означено звездицом у складу да Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН иако чланице Савета Европе могу бити само суверене државе.

Гласању о овом питању претходио је извештај известиоца ПССЕ за тзв. Косово Доре Бакојани, која је од Приштине тражила да испуни три услова, од којих је испуњен само један - враћање имовине манастиру Високи Дечани.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи објавила је да је извештај усвојен и да је остала још само једна степеница до пуног чланства.

"Наставићемо да радимо са савезницима како бисмо осигурали да сви наши грађани добију прави приступ инструментима СЕ кроз пуноправно чланство", навела је Османијева.

image