Србија и Балкан

Гашић отишао из Бора, на месту нестанка мале Данке остала једна екипа полиције

Полиција наставља интензиван оперативан рад у циљу утврђивања свих чињеница и околности у вези са нестанком детета, о чему ће јавност бити благовремено обавештена
Гашић отишао из Бора, на месту нестанка мале Данке остала једна екипа полиције© FOTO TANJUG/ MUP

Потрага за несталом двогодишњом девојчицом Данком Илић из Бањског Поља, код Бора, наставила се трећи дан, а полиција је проверавала базне станице и извршила вештачење мобилних телефона родитеља, како би се потврдило с ким су били у контакту у периоду када је девојчица нестала.

Наставак потраге биће обављен оперативним путем, након што је утврђено да се девојчица не налази у оквиру од 10 квадратних километара од места нестанка.

Полиција ће испитати и људе који су се налазили у близини непосредно пре или након нестанка девојчице, како би се утврдили детаљи који су потенцијално пропуштени током текуће истраге.

Такође је напоменуто да се у току ноћи појавила информација да је Данка Илић пронађена, што се испоставило као нетачно.

У потрази за Данком Илић, чији је нестанак пријављен у уторак, учествовало је више од 500 припадника Министарства унутрашњих послова - Жандармерија, полиција опште надлежности, Управа криминалистичке полиције, Управа за технику, Хеликоптерска јединица, Сектор за ванредне ситуације, Управа саобраћајне полиције, Полицијска управа у Бору, као и Горска служба спасавања и чланови добровољног ватрогасног друштва.

Данка Илић нестала је у понедељак око 13.45 сати, и у тренутку нестанка на себи је имала љубичасте панталоне, маслинасто зелену јакну и косу везану у реп.

Све најновије вести у вези са потрагом за малом Данком пратите уживо у блогу РТ Балкан.

  • 28. мар 2024 • 21:05

    21:05

    Гашић отишао из Бора, на месту нестанка мале Данке остала једна екипа полиције

    Министар унутрашњих послова Братислав Гашић напустио је вечерас место где је нестала мала Данка Илић код Бора, као и припадници ватрогасне јединице, јавља репортер Танјуга.

    Тренутно је у Бањском пољу код Бора остала само једна полицијска екипа која дежура.

  • 19:45

    Гашић хеликоптером дошао на место где је нестала Данка

    Како "Новости" сазнају министар полиције Братислав Гашић дошао је хеликоптером на место где је нестала мала Данка Илић (2).

    Он је према нашим сазнањима дошао да обиђе људе на терену који већ три дана покушавају да одгонетну судбину мале Данке.

  • 18:47

    У Босни ухапшене три особе због сумње да су повезане са нестанком мале Данке

    Припадници ФУП-а лишили су слободе три особе по акту Интерпола Београд, за које се сумња да су путем ТикТока објавиле да су повезане с нестанком девојчице Данке Илић (2) у Србији, сазнаје "Аваз".

    Како сазнаје сарајевски лист, ухапшени су на подручју општине Хаџићи.

    Један од ухапшених се зове Басар и он је држављанин БиХ.

    Акција још траје. "Аваз" ће објавити и имена осталих ухапшених чим се заврши криминална обрада.

  • 15:33

    Полиција копа у дворишту где је Данка нестала

    Неколико припадника полиције тренутно ископава простор испред појане где је девојчица Данка Илић нестала пре тачно два дана. Претражује се терен како би се пронашао било какав траг.

  • 12:55

    Стигли и ватрогасци, рашчишћава се цела кућа

    У току је рашчишћавање целе куће, која припада породици нестале Данке.

    Након багера, стигли су и ватрогасци са приколицом, који ће вероватно односити ствари и отпад како би се кућа пречешљала. 

  • 12:40

    Данкини родитељи опет у полицији

    Данкини родитељи, Милош и Ивана Илић од јутрос се поново налазе у полицијској управи у Бору где се врше сва испитивања на околности под којима је дете нестало, сазнају "Новости".

    Према сазнањима "Новости" од како је кренула потрага за девојчицом, родитељи се налазе у полицији и испитују о свим околностима нестанка.

  • 12:30

    Полиција испитује и комшије

    Полиција испитује комшије и све особе из окружења породице, које би могле да дају податке од значаја за истрагу, јавља дописник РТС-а.

  • 12:09

    Јурић: Полако губимо наду, али мора да остане нада да ће се неко чудо десити

    Директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић изјавио је да се након 48 сати од нестанка детета, систем "Пронађи ме" користи само уколико полиција то затражи и да медији више немају обавезу да објављују нестанак због тога што се већ поуздано зна да је комплетна јавност обавештена, истакавши да су сви гранични прелази у моменту када је пријављен нестанак девојчице били обавештени о њеном нестанку.

    "Полиција је дошла на лице места и у првом моменту након пријаве, а након непуна два сата је било 200 службеника МУП-а на терену. Они су већ тада обавестили граничне прелазе и од тада се више обраћа пажња", објаснио је он за К1 телевизију и додао да ће ефикасност система "Пронађи ме" потврдити уколико девојчица буде пронађена.

    "Без обзира што сви полако губимо наду и што је прошао дуг период, ми морамо као нација бити спремни и на оно најгоре, али мора да остане нада да ће се неко чудо десити", рекао је он.

    Јурић сматра да је боља околност што девојчица није пронађена у околини на терену, узимајући у обзир временске услове и хладноћу због којих можда не би преживела.

    "Када је наша Тијана нестала, ми смо се после трећег дана надали да ће неко позвати и тражити откуп јер би то био знак да је она жива. Из неког искуства, нада мора да постоји, али морамо полако да се припремамо за ту могућност да је временски проток јако дуг и да постоји и та могућност", навео је он.

    Одговарајући на питање да ли њему нешто буди сумњу када је реч о родитељима девојчице, Јурић је истакао да је он имао највише поверења у полицију у моменту када је схватио да они њега испитују на прави начин када је његова ћерка Тијана Јурић нестала.

    "Када су дошли професионалци из Београда у случају када је Тијана нестала и када су они мене као Тијаниног оца на квалитетан начин испитивали, ми смо у том моменту као отац и мајка били најсумњивији и то је потпуно нормална ситуација када нестане једно дете, јер се прво мора отклонити сумња на најближу фамилију", објаснио је он.

    Према његовим речима, тек када полиција буде потпуно сигурна да родитељи нису умешани у нестанак детета, онда се прелази на другу фазу, и додаје да додатну сумњу буди уколико се изјаве породице детета које је нестало, не поклапају.

    "Када се деси нестанак детета, не смеш да кријеш ништа што би могло да отежа полицији рад, ту нема тајни и никакве тајне не смеју да постоје. Када ти нестане дете, мораш да жртвујеш себе и урадиш све што је до тебе да се дете пронађе", рекао је Јурић и додао да он лично није ишао на полиграф, јер је полиција тако проценила, већ да му је узет само ДНК када је његова ћерка Тијана нестала.

  • 11:48

    Багер у дворишту куће где је нестала мала Данка

    У двориште куће где је нестала мала Данка Илић управо је стигао багер, јавља екипа "Новости" са терена. Претпоставља се да ће се чистити терен око куће.

    Полиција и данас блокира прилаз дворишту где је нестала мала Данка. Ипак, још увек се не може са сигурношћу тврдити шта је тачан разлог тога и шта се тренутно тражи у самом дворишту.

  • 10:05

    Припадници ГСС дошли сат времена након пријаве нестанка, све детаљно прегледано

    Спасилац Горске службе за спасавање Србије (ГСС) Алекса Глушчевић изјавио је данас да је ГСС био на терену сат времена након пријаве нестанка двогодишње девојчице Данке Илић у Бањском Пољу, код Бора, у координацији са припадницима Министарством унутрашњим послова који су се већ тамо налазили, и додао да је прегледана свака кућа, као и цео терен.

    Како је објаснио за Танјуг, првог дана потраге за девојчицом учествовало је доста мештана, велики број припадника жандармерије, као и припадника МУП-а, и додао да је према процени били око 500 људи на терену првог дана.

    "Што се тиче прегледа целог насеља то је извршио МУП. Свака кућа је прегледана тако да је искључен тај моменат да дете није случајно отишло у неку кућу, поготово ако неко није ту. Све је прегледано, то је извршио МУП, то није наша делатност, а што се тиче прегледа терена и шуме, детаљно је све прегледано", рекао је Глушчевић.

image