Србија и Балкан

Петковић са Буиксом: Упркос сталним опструкцијама Приштина награђена перспективом чланства у СЕ

Неиспуњавањем обавезе да обезбеди услове за формирање Заједнице српских општина Приштина јасно показала да нема намеру да учествује у стварању услова за нормализацију политичких и међунационалних односа у региону
Петковић са Буиксом: Упркос сталним опструкцијама Приштина награђена перспективом чланства у СЕ© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић je током састанка са  француским послаником и шефом француске делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе Бертраном Буиксом истакао да је, упркос сталном опструисању нормализације стања на терену и ескалацији проблема, Приштина награђена отварањем перспективе за чланство у Савет Европе.

Приштина нема намеру да учествује у стварању услова за нормализацију политичких и међунационалних односа у региону, рекао је Петковић на састанку, којем је присуствовао и амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

На почетку разговора Петковић је указао на чињеницу да се данас навршило 4.000 дана од како је Приштина преузела обавезу да испуни једину обавезу из Бриселског споразума и створи услове за формирање Заједнице српских општина, што није учинила, али је, према његовим речима, на тај начин јасно показала да нема намеру да учествује у стварању услова за нормализацију политичких и међунационалних односа у региону.

"На одсуство добрих намера и воље Приштине указује и неразумна, једнострана одлука Аљбина Куртија о укидању платног промета Србије и динара као средстава плаћања, која има за циљ да живот Срба у покрајини учини неподношљивим и да у крајњој инстанци протера српски народ са Косова и Метохије. Овом одлуком 100.000 Срба у покрајини, који су остали без својих примања – плата, пензија и социјалне помоћи, доведени су на ивицу хуманитарне катастрофе", упозорио је он и запитао да ли су то вредности које су Косово препоручиле за чланство у Савету Европе.

Петковић је навео да је упркос сталном опструисању нормализације стања на терену и ескалацији проблема, Приштина, према његовој оцени, награђена отварањем перспективе за чланство у Савет Европе, што, како је додао, не служи на част међународној заједници.

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да ће Београд упркос свему наставити да се залаже за мирно и компромисно решавање проблема на терену.

image
VV inauguration
banner