Србија и Балкан

Стано: Приштина да хитно формира ЗСО

Састанак на нивоу главних преговарача у четвртак у Бриселу ће бити усредсређен на питање забране употребе динара, рекао је порртпарол ЕУ
Стано: Приштина да хитно формира ЗСО© Dursun Aydemir/Anadolu Agency

Портпарол Европске комисије Петер Стано је, поводом више од 4.000 дана откако је Бриселским споразумом предвиђено формирање Заједнице српских општина (ЗСО), поручио да Приштина мора хитно да испуни своју обавезу да формира ЗСО. Упозорио је да уколико то не учини, то се неће сматрати позитивним знаком спремности да настави путем нормализације односа са Београдом.

Он је подсетио да је ЕУ на нивоу лидера више пута затражила од Приштине да испуни своју обавезу да формира ЗСО.

"Формирање ЗСО је дугогодишњи захтев и дугогодишња обавеза Косова, тако да то мора да буде под хитно испуњено. То је ЕУ неколико пута поновила на највишем нивоу, на нивоу европских лидера. Ако Косово не успе то да испуни, то се неће видети као позитиван знак спремности да настави путам нормализације, који је сада повезан са напретком Косова на путу ка приступању ЕУ", рекао је Стано на  брифингу за медије у Бриселу.

Стано је додао да ће састанак на нивоу главних преговарача у четвртак у Бриселу бити усредсређен на друга питања, углавном на питања о којима се разговарало протеклих недеља у Бриселу како би се решиле последице одлуке такозване Централне банке Косова о употреби динара.

"ЗСО као таква није једна од главних тема, али ово питање је свеприсутно. Оно је присутно на сваком састанку, у свим нашим контактима са косовским партнерима, јер је то један од услова који је заиста хитно потребно испунити", рекао је Стано и нагласио да ЗСО треба да се формира "без икаквог даљег одлагања".

image
VV inauguration
banner