Србија и Балкан

Вучевић: Обавеза сваког од нас је да се пламен слободе више никад не угаси

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић захвалио је министру одбране Милошу Вучевићу, због тога што је та изложба после главног града отворена у некадашњој "ратној престоници Србије, граду Нишу"
Вучевић: Обавеза сваког од нас је да се пламен слободе више никад не угаси© FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIĆ

Потпредседник владе и министар одбране у техничком мандату Милош Вучевић поручио је данас на отварању изложбе "Борба за српску државност и слободу српског народа" да је обавеза свакога од нас, без обзира на то чиме се ко бави и у ком је животном добу, да не дозволи да се пламен слободе више никада не угаси.

"Јер ако нема тог пламена, лутаћемо у беспућима и опет ћемо бити отуђени од себе. А то је историјски, више пута доказано као катастрофални пут и пут пораза, а никако успеха.", изјавио је Вучевић на отварању изложбе коју је Министарство одбране организовало у Официрском дому у Нишу.

Говорећи о детаљу са једне слике са изложбе, он је навео да бакља и пламен слободе морају да горе истим сјајем и у ратничким и у мирнодопским условима, јер тај пламен није само ратнички пламен.

"И кад год смо историјски гасили тај пламен или га нам је неко гасио, а ми га нисмо одржавали, ми смо лутали, заборављали и себе, заборављали и своје ближње, нисмо разумели себе, свој идентитет, своју духовност, своју државност. Заборављали и ратнике, ветеране, борце, саборце, заборављали и Србију", поручио је Вучевић.

Навео је да је задовољан што су министар Никола Селаковић и он договорили са ауторима изложбе Зораном Ивановићем и Небојшом Ђурановићем да ова изложба не буде само представљена у Београду, већ да ће, како каже, сви грађани Србије моћи да добију шансу да се упознају са својом историјом.

Рекао је да је ово прилика да себе опоменемо да докле год не научимо о себи оно што треба да знамо, не можемо очекивати да други знају о нама оно што треба да знају.

"И докле год не научимо да себе ценимо и поштујемо, не можемо очекивати да нас други поштују и цене", поручио је Вучевић.

Захвалио је ауторима изложбе Ивановићу и Ђурановићу и навео да уметнички радови изложени на њој показују 19. век као устанички и ослободилачки за све Србе, из свих крајева, укључујући и пречанске крајеве.

Селаковић: Борба за слободу показала нам је важност слоге

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић поручио је данас у Нишу, на отварању изложбе "Борба за српску државност и слободу српског народа", да из српске историје треба да научимо да је у борби за државност и слободу најважнија слога.

У говору на отварању изложбе Министарства одбране, која је после Београда пресељена у Ниш, Селаковић је захвалио мандатару за састав нове Владе и актуелном министру одбране Милошу Вучевићу, због тога што је та изложба после главног града отворена у некадашњој "ратној престоници Србије, граду Нишу".

"Има неке симболике данас у овом нашем окупљању. Када свега три дана након именовања за место мандатара за састав нове Владе, он (Милош Вучевић), који је из Новог Сада, одлучи да први град где ће се изложба отворити, после Београда буде Ниш, мислим да то довољно говори о поштовању и пожртвованости нашег министра одбране према ратној престоници Србије. Паметном је довољно да неке поуке из тога извуче", поручио је Селаковић.

Он се, приликом говора посебно дотакао изложене слике Небојше Ђурановића.

"Ова посебна слика приказује посебан тренутак - Сабор, скуп, збор у Орашцу, где су наши преци донели пресудну одлуку о отпочињању Буне против дахија и борбу против велике Османске империје. Тај глас није дошао само до Ниша, већ и до Солуна, Атине, Беча, Париза, Москве, Лондона. Захваљујући великом српском, хроничном вековном проблему - неслоге, тај пламен слободе који је обасјао некадашњи Београдски пашалук и дошао надомак Ниша, у сам Ниш није ушао јер је неслога завладала српским војводама. Непријатељ је то искористио да доведе нове снаге и задао тежак ударац нашој устаничкој војсци", рекао је Селаковић.

Додао је да је управо та неслога, град Ниш и Нишлије коштала дугог чекања на ту слободу.

"Мислим да је свима јасно против чега треба да се боримо и да је важно да будемо сложни као што смо вечерас сложни дошли на ову изложбу", закључио је Селаковић.

image
VV inauguration
banner