Србија и Балкан

Прљаскај: Хрватска је патрон чланства "Косова" у Савету Европе

Хрватској је веома стало да тзв. Косово буде укључено у сваку институцију и структуру и ЕУ и НАТО-а, рекла је албанска посланица у Сабору Хрватске
Прљаскај: Хрватска је патрон чланства "Косова" у Савету Европе© FOTO TANJUG/ FOTO. HINA/ EDVARD ŠUŠAK

Хрватски посланици у Парламентарној скупштини Савета Европе много су лобирали како би се "Косово" успешно кретало ка чланству у тој организацији, рекла је албанска посланица у Сабору Хрватске Ермина Љекај-Прљаскај у интервјуу за "Телеграфи".

Она је додала да је Хрватској веома стало да тзв. Косово буде укључено у сваку институцију и структуру и ЕУ и НАТО-а.

Љекај-Прљаскај је навела да је била убеђена да ће извештај Доре Бакојани бити одобрен у Политичком одбору Парламентарне скупштине Савета Европе.

"Знала сам да ће се то десити јер су хрватски посланици, заједно са премијером Андрејем Пленковићем, много лобирали да се донесе позитивна одлука у Савету Европе за Косово. Зато кажем да се то догодило под патронатом Хрватске", рекла је Љекај-Прљаскај.

Додаје да Хрватска може много да помогне Косову на путу ка евроатлантским интеграцијама јер је прошла те процедуре и зна које су препреке и како да поступе.

Говорећи о односима Хрватске и тзв. Косова, она истиче да су они у политичком погледу веома добри, али да у економском и даље постоје празнине.

"Прошле године смо заједно са Амбасадом Косова у Хрватској успели да организујемо први економски форум између Хрватске и Косова, а овај форум је први пут одржан у Приштини и одржан је под покровитељством премијера Хрватске Андреја Пленковића и Аљбина Куртија", рекла је посланица.

Љекај-Прљаскај је такође изразила задовољство због достигнућа и позитивних промена које је донела у представљању албанске заједнице и мањина у Хрватској.

Говорећи о поновној кандидатури на изборима у Хрватској, Љекај-Прљаскај каже да је приступ албанској заједници последњих година подигнут на виши ниво.

Осим што је прва Албанка у Хрватској која је изабрана за посланика, она представља и четири друге мањине.

Како каже, представници мањина у изборним такмичењима, суочавају се са изазовима те је, како наглашава, потребно прилагођавање ставова и политике како би се боље представљала албанска заједница.

Позвала је све Албанце у Хрватској да изађу на изборе.

image