Србија и Балкан

Колико је тежак амерички НЕД, чест финансијер српских НВО: Више од милијарде долара за четири године

Од 2020. године до 2023. америчка Национална задужбина за демократију добијала је сваке године око 300 милиона долара од Владе САД
Колико је тежак амерички НЕД, чест финансијер српских НВО: Више од милијарде долара за четири годинеGetty © NurPhoto / Contributor

Са слоганом "Подржавамо слободу широм света", америчка Национална задужбина за демократију (НЕД) у Србији је позната пре свега по својим активностима усмереним на финансирање невладиних организација попут ЦРТЕ, ЦЕСИД-а, "Крокодила", Грађанских иницијатива, Иницијативе младих за људска права…

Слоган НЕД-а звучи подједнако лепо, као и вредности за које кажу да се залажу корисници њиховог новца у Србији, али да ствари не стоје баш тако може се посумњати већ из онога што НЕД о себи каже на свом званичном сајту.

А себе описују као јединствену организацију којој њен "невладин карактер даје флексибилност која јој омогућава да делује у неким од најтежих околности у свету и брзо одговори када постоји могућност политичке промене". НЕД, ако смо добро разумели, може да делује тамо где би било незгодно да се (америчка) влада директно умеша и ефикасно искористи могућност да утиче на политички живот одређене земље. Како сваке године добијају значајна средства од САД може се наслутити и за чије интересе раде.

Док су њихове активности у Србији релативно познате, мање је познато са колико новца, уствари, НЕД располаже.

Према подацима са сајта америчке владе о трошењу буџетских средстава, од 2020. до 2023. НЕД је добио око 1,2 милијарде долара.

Ова "независна, непрофитна организација која подржава невладине групе у иностранству које раде на демократским циљевима" 2008. године, на пример, добила је 15,5 милиона долара, да би већ наредне 2009. од америчке владе добила 118,7 милиона долара. И од тада цифра која се годишње издваја за НЕД није мања од око 120 милиона долара, с тим што је од 2020. тај износ скочио на око 300 милиона долара годишње.

За ову, текућу годину већ су добили 150 милиона долара.

Сваке године НЕД одобри више од 2.000 грантова за невладине организације у више од 100 земаља света, наводи задужбина на свом сајту. Детаљи пројеката које финансирају, међутим, врло су оскудни. На сајту америчке владе осим уопштеног описа у једној реченици, не наводи се готово ништа, док се на сајту НЕД-а о пројектима може прочитати не више од четири-пет реченица, такође уопштеног описа. Сасвим у маниру ЦИА.

На пример, на сајту америчке владе наводи се да је НЕД добио 1,6 милиона долара за јачање слободе и квалитета информација у Југоисточној Европи. Пројекат који је почео 2021. трајаће до 2026, а као место реализовања пројекта наводи се само Босна и Херцеговина.   

На листи пројеката су и промоција тибетанске демократије и људских права, подршка демократској транзицији у Ираку, али и пројекат суочавања са изазовима дезинформација и малигног утицаја у Централној, Југоисточној и Источној Европи који је трајао од 2018. до 2023. и био вредан 2,7 милиона долара. Или пројекат Русија, реализован у Белорусији, који је трајао од 2011. до 2016. године и вредео 14,8 милиона долара…

И НЕД је на свом сајту излистао пројекте и суме новца издвајане за њих, а осим штурог описа упада у очи и да су последњи подаци из 2021. године. Ту је Србија, а ту је и "Косово". Не само да их америчка организација третира као две државе, већ финансира и више пројеката развијања "добросуседских односа".

Из чега је јасно да НЕД сигурно не улаже новац у подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије, као ни у владавину права, осим ако се не ради о праву да нам раде шта хоће.

Дакле, за ту 2021, према подацима са сајта НЕД-а, пројекти које су финансирали у Србији вредели су укупно 968.000 долара, док су за тзв. Косово одвојили укупно око 1,4 милиона долара.

У Србији је 2021. финансирано три пројекат са по више од 100.000 долара, а највише новца добила је Фондација Славко Ћурувија (133.000 долара) за промоцију професионалног дигиталног новинарства, 120.000 долара добила је Национална коалиција за децентрализацију за "Промоцију изборних реформи и политичке одговорности", док је Новосадска школа новинарства добила 110.000 долара за подршку професионалном медијском извештавању. 

Што се тиче "Косова", највише новца, чак 600.000 долара, НЕД је 2021. дао Међународном републиканском институту (ИРИ) за пројекат "Промоција жена и младих у косовској политици". Два пројекат добила су више од 100.000 долара и оба се односе на медије: један на подршку независном новинарство мањинских медија (140.000 долара), а други на прекограничну медијску сарадњу (106.000 долара), наравно између Србије и "Косова".   

Према званичним подацима владе САД о страној помоћи, Србија је прошле године добила укупно 40 милиона долара од свих америчких агенција. Сектори који су добили највише новца су влада и цивилно друштво (20,94 милиона долара), оперативни трошкови (6,65 милиона долара), бизнис и друге услуге (5,8 милиона долара), конфликт, мир и безбедност (3,7 милиона долара), енергетика (три милиона долара).

Такође, недавно смо од координаторке америчке Канцеларије за помоћ Европи, Евроазији и централној Азији Марије Лонгин, сазнали да је Америка за помоћ Србији у последњих 25 година издвојила 1,1 милијарду долара. Према званичним подацима америчких власти о страној помоћи, велики део тог новца отишао цивилном сектору, односно невладиним организацијама, и то за пројекте везане за "демократију, људска права и управљање". 

image
VV inauguration
banner