Србија и Балкан

Промашена инвестиција: Коме је отишла 1,1 милијарда долара америчке "помоћи" Србији

Америка је, углавном преко Америчке агенције за развој, Србији у последњих 25 година дала више од милијарду долара, а највише тог новца употребљено је за "јачање демократије"
Промашена инвестиција: Коме је отишла 1,1 милијарда долара америчке "помоћи" Србији© pavlofox / andreyphoto63 - stock.adobe.com

Када се Муја, после буђења из коме, сетио да је његова Фата, кроз све његове несреће била уз њега, домишљато је схватио – не да га она воли, него да му је – баксузна. Слушајући изјаву координаторке америчке Канцеларије за помоћ Европи, Евроазији и централној Азији Марије Лонгин, да Америка Србији помаже већ четврт века, и да је за то време уложила 1, 1 милијарду долара како би нам "помогла" у областима демократије, управљања и економије, (углавном путем невладиних организација и независних медија) немогуће је било не сетити се овог вица.

Јер, Србија је у претходних 25 година колико нам Американци помажу, била бомбардована, "Косово" је прогласило независност, а друштво су почеле да потресају дубоке поделе због неких нових, за Србе неуобичајених "увезених" вредности.

Мада би се могло помислити да кроз овакве транше Американци заправо враћају дугове, јер поприлично су се Србима задужили и узели много тога санкцијама и бомбардовањем, неки би таква улагања, обично распоређивана у касе цивилног сектора који се труди да друштву наметне одређене, на Западу креиране наративе – пре назвали новим начином колонизације коју Америка спроводи. Јер интерес је од онога чије су паре.

Зато је, као и Муји из вица и Србима је тешко поверовати да их Американци воле, а о томе јесу ли "партнери" са Запада за ову земљу баксузни може се дискутовати. Ипак, то како Америка помаже Србији – највећи је предмет дебате - јер коме год да су они помагали, није се добро провео.

То показује случај Украјине којој су Американци итекако слали новац и то годинама, све док је нису угурали, прво у пуч, а затим и у рат са Русима.

"Од независности Украјине 1991. Сједињене Државе подржавају Украјинце да изграде демократске вештине и институције док промовишу грађанско учешће и добро управљање, што су све предуслови да Украјина оствари европске аспирације. Уложили смо преко пет милијарди долара да помогнемо Украјини у овим циљевима који ће обезбедити сигурну и просперитетну демократску Украјину", хвалила се у доба Евромајдана Викторија Нуланд, недуго након што се Кијев, коме су толико помогли, купао у крви након пуча у коме је смењена демократски изабрана власт.

Како је Америка помагала Србији

Сума од 1,1 милијарде долара о којој се говори је иначе минимална сума америчког новца која се слила у Србију – реч је само о новцу који је послала америчка влада директно – ко зна који су још износи стизали заобилазним путевима, мимо Стејт департмента.

Портал "Форин асистенс", веб сајт америчке владе за објављивање података о страној помоћи САД, даје мало више детаља о томе како се овај новaц слао.

Тако је 2001. (прва година за коју постоје подаци) у Србију стигло готово 99 милиона, 2003. 95 милиона, док је 2007. године за дато око 67 милиона. Године 2011. Америка је Србији у ове сврхе послала 61 милион, 2014. око 35 милиона.

У годинама Трамповог режима, приметно је да је доток новца "утањио" – 2017. године стигло је око 22 милиона, а 2018. испоручено је 17,6 милиона. Последњи забележени подаци су за 2023. годину (али непотпуни), када је Америка послала око 40 милиона. Годину дана раније, исплаћено је око 46 милиона. Укупна сума која је, на овом порталу приказана (са све непотпуном 2023.) је 1,202 милијарде, а уочљиво је да је велики део тог новца отишао цивилном сектору - односно невладиним организацијама, и то за пројекте везане за "демократију, људска права и управљање". 

Новац је, како је Лонги навела, најчешће стизао преко Америчке агенције за развој (УСАИД), Министарства правде и трговине и многих других делова америчке владе.

УСАИД је, наиме, како је раније писао РТ Балкан, финансијер бројних невладиних организација које су оспоравале регуларност избора, такође се својевремено истакао као донатор "Отпора", а на његовом платном списку су и пројекти попут оних који се баве "одробљавањем" Србије.

"Верујем да смо донели одређени утицај, волео бих да тако наставимо и убудуће", рекла је координаторка Канцеларије за помоћ Европи, Евроазији и Централној Азији.

Како је Америка помогла себи?

Све се, каже политиколог Александар Павић, своди на то да су нас некада гађали бомбама, а сада нас бомбардују дезинформацијама, невладиним организацијама и извитопереним "вредностима" које желе да нам наметну.

"Улажу паре у американизацију, односно у декаденцију Србије. Нису они нама  помогли ништа, ништа они не дају џабе. Они само покушавају себи да  помогну градећи овде своју мрежу подршке, агентуре и утицаја на јавно мњење и политичаре у Србији. То је покушај једне врсте тихе инфилтрације у Србију тим средствима, а под изговором 'помоћи'. Једноставно, све што долази са Запада, а под геслом неке помоћи и хуманитарне асистенције је нешто сасвим десето. То је само наставак америчке агресије на нас, само другим средствима", јасан је Павић.

Питање финансирања невладиних организација, углавном је оно, које многи избегавају да поставе. Али, уколико пажљиво пратимо траг новца – јасно је да се многе од њих финансирају управо на Западу – не само у Америци, већ и оном ближем, европском Западу.

Новац, као што рече Павић, никад није јефтин, а поготово није џабе – потпуно је тако логично претпоставити да заједно са парама стижу и наративи које треба ширити у друштву коме се "помаже".

Невладине организације које се финансирају на Западу, лако је тако препознати.

"Чим они претендују да се мешају у наш политички живот, да нам намећу неке своје стандарде који су нама страни, да инсистирају на променама у образовању и свести, промени начина писања и учења историје – препознајемо их чак и ако не откривају своје изворе финансирања. Конкретно говорећи о УСАИД-у и НЕД-у, УСАИД је познат као финансијска ЦИА и конкретно извршава геополитичке потребе и налоге америчке дубоке државе и доприносе њеном утицају. НЕД и по сопственом признању јавно ради оно што је ЦИА радила тајно. То су дакле чисте операције утицаја, и инструменти новог вида колонизације", закључио је Павић.

image
VV inauguration
banner