Србија и Балкан

Потрага за Данкиним телом: Наставља се потрага у околини села Злот (ВИДЕО)

Претрага ће се и даље базирати на село Злот и околину, јер постоји много места за скривање, а и Лазарева пећина се налази на неких три до четири километра
Потрага за Данкиним телом: Наставља се потрага у околини села Злот (ВИДЕО)© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Полиција и даље трага за телом мале Данке Илић, а претпоставља се да ће се  претрага наставити у правцу околине села Злот и Лазаревог кањона, јавља Танјуг.

Претрага ће се базирати на село Злот и околину, јер постоји много места за скривање, а и Лазарева пећина се налази на неких три до четири километра.

 У том крају има много рупа и јама, које могу да послуже за скривање тела, а јуче је почела претрага јаме дубоке 70 метара.

Како јавља репортер Танјуга, потребно је да претрагу раде специјалистички тимови, алпинисти, спелеолози, да не би неко други дошао у опасност.

Припадници сектора за ванредне ситуације и Горске службе спасавања, не претражују само атар села, већ и разговарају са мештанима како би могли да дођу до било каквих информација које могу да упуте на правац где би могло да буде тело Данке Илић.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова Србије Жељко Бркић је потврдио да су Лазарево корито и Лазарева пећина предмет даље претраге. Он је рекао да се интензиван рад на проналажењу тела мале Данке наставља и да је МУП претраге лоцирао у складу са досадашњим информацијама и оперативним сазнањима на она места за која су осумњичени рекли да су бацили тело, али као је истакао, оне нису дале резултате.

"Терен је јако тежак и неприступачан. Лазарево корито и Лазарева пећина су предмет наше даље претраге. Ангажовано је доста полицијских службеника различитих специјалности са различитом опремом и техничким средствима и улажемо максималне напоре, надајући се и верујући да ћемо пронаћи тело мале Данке", рекао је Бркић за ТВ Пинк.

Осврћући се на чињеницу да осумњичени неће да кажу где су преместили тело, навео је да то говори о структури њихових личности, недостатку емпатије и лишености сваких људских осећања.

Истакао је да је до сада прикупљено довољно доказа који су таквог степена доказног кредибилитета да ће на основу њих јавни тужилац моћи да заступа оптужницу и да је сигуран да ће суд у кривичном поступку који буде спроведен моћи да донесе одговарајућу пресуду, односно казну коју заслужује овај монструозни злочин.

Одговарајући на питања о детаљима извршења злочина и да ли је дете задављено
рекао је да се за сада поуздано може рећи једино то да је дете са места контакта са возило унето на задње седиште аутомобила и да све друго ваља препустити даљим анализама.

Када је реч о наводима медија да је брат једног од осумњичених за убиство Данке Илић умро од инфаркта, Бркић је рекао да је тело преминулог упућено у Институт за судску медицину, где ће се урадити обдукција и да ће резултати обдукционе налазе показати тачан узрок смрти.

Двојици осумњичених за убиство двогодишњег детета одређен је притвор до 30 дана. Сумња се да су брат и отац једног од осумњичених помогли да се сакрије тело. У међувремену, брат је преминуо у Полицијској управи Бор, док је оцу одређен притвор.

Полиција је јуче саопштила да су са спасилачким тимом и Горском службом спасавања претражили пола трасе од 7 километара Лазаревог кањона, а претраживали су и јаму изнад кањона, која је дубока 70 метара.

За претрагу се користи специјалистичка спасилачка опрема.

Дроном са термовизијским камерама и могућношћу за 3Д мапирање прегледана је цела зона кањона и том приликом ништа није уочено.

Двогодишња Данка Илић нестала је 26. марта на породичном имању.

Након 10 дана потраге и детаљних провера свих трагова и информација, полиција је ухапсила два 50-годишња мушкарца из Бора, осумњичена за убиство и они су спроведени на саслушање у Више јавно тужилаштво у Зајечару. 

Њима је одређен притвор до 30 дана. На терет им се ставља кривично дело – тешко убиство у саизвршилаштву.

Тужилаштво је саопштило да је Д. Д. признао злочин, док се Ј. С. бранио ћутањем. Ухапшени отац и брат једног од осумњичених због сумње да су помогли да се тело премести на за сада непознату локацију. Брат осумњиченог за убиство Д. Д. преминуо је у Полицијској управи у Бору.

Коментаришући убиство двогодишње девојчице Данке Илић, председник Србије Александар Вучић рекао је да ће предложити Влади да се поново уведе смртна казна за најтежа кривична дела.

Грађани Бора и Бањског поља доносе цвеће и свеће и упућују саучешће породици Илић.

image
VV inauguration
banner