Србија и Балкан

Гашић: Осумњичени до детаља описали злочин; имамо сазнања да је тело пребачено на друго место

Министар је рекао да о монструозности злочина сведочи и то да је један од осумњичених отишао да тражи девојчицу у Бањском пољу, знајући да ју је усмртио
Гашић: Осумњичени до детаља описали злочин; имамо сазнања да је тело пребачено на друго место© Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић рекао је да је данас јако тужан дан за Србију.

"Злочин који је почињен над малом Данком дубоко је потресао целу Србију. Изражавам најдубље саучешће породици мале Данке. Након десетодневне потраге припадници МУП ухапсили су С. Ј. и Д. Д, осумњичене да су аутом ударили и убили Данку, па њено тело бацили на депонију", рекао је министар.

Гашић истиче да су обојица признали и до детаља описали злочин.

"Према свим информацијама којима располажемо, мајка Ивана Илић је у 13.10 часова дошла са децом из Бора. Она се играла са децом и сликала их. Мужу је у 13.22 часова послала слике. Син јој је тражио воду, а за пар минута је схватила да Данке нема. У 13.41 је звала мужа, а полиција је стигла у 13.59 часова", рекао је министар Гашић.

У уторак 18.57 часова активиран је систем "Пронађи ме".

"Ми смо до детаља пратили кретање мајке, и свих могућих лица која су пролазила истом трасом. Проверавали и када је настала фотографија. То су нам били битни чиниоци за добијање информација колико је дете било ван видокруга мајке. Начин функционисања система 'Пронађи ме' је објашњен више пута, и зашто није активиран одмах. Ми смо прошле године имали преко 600 пријава нестанака, и углавном децу нађу за неколико сати", истакао је Гашић.

Додаје да је Данка изашла из дворишта, и кретала се асфалтом.

"Мајка је око 13.50 видела бели ауто и мушко лице поред возила 'фиат панда', у ком су били осумњичени. Они су рекли да су били на радном задатку у Бањском пољу, да провере шахту, њихово кретање је забележено на камери, а касније је забележено да се возило зауставило код капије око 13 и 50", испричао је министар.

Како је рекао, возило у ком су били С. Ј. и Д. Д. је било испред капије око 2 и по минута, стали су због потребе за тоалетом, потом су кренули, и девојчицу ударили неких 30-40 метара од места заустављања. Аутом је управљао Д. Д., а С. Ј. је тело девојчице пребацио на задње седиште преко алата. Договорили су се да тело девојчице баце. У 13.57 их је зауставио отац девојчице и питао да ли су видели девојчицу, на шта су одговорили негативно", рекао је министар.

Потом су се одвезли до депоније и тело девојчице бацили на депонију.

"О монструозности злочина сведочи и то да је на позив директора Д. Д. отишао да тражи девојчицу у Бањском пољу, свестан да ју је усмртио", испричао је Гашић.

Како је истакао, тог дана на територију Бањског поља ушло је 17 возила, а само су два изашла ван Бањског поља, до доласка полиције и запречавања путева.

"То је битно зато што је, било симптоматично да 150 метара од места где су се зауставили у дворишту породице Илић, тих 150 метара прелазили су пет и по минута. Као и што знамо да су на депонији били минут и 41 секунду", истакао је Гашић.

Министар је рекао да је комплетан терен претраживан више пута од стране свих могућих служби и средстава.

"Сваку кућу у Бањском пољу су наши оперативци обишли, сваки подрум, шахту и замрзивач погледали. Истрага је ишла у три правца. Нисмо могли да искључимо отмицу, трговину људима и да је дете неко ко је пролазио тим правцем, као што смо на крају установили, ударио својим колима или је ставио у кола. Надали смо се да је то можда и да је дете живо", рекао је он на конференцији за новинаре.

Он је навео и да је мајка убијене девојчице тог дана видела осумњичене за убиство, као и да је полиција више пута разговарала са мајком.    

"Више пута смо причали са мајком. Да ли нам је било чудно што је после три године дошла у двориште у ком је било доста стакла и гвожђа, па јесте. Али смо морали добити све информације за потребе истраге", рекао је он.

Нагласио је и да је више од 40 припадника УКП било на терену данима, људи из технике и полиграфисти су, додао је, спавали по два сата да би испунили све што се од њих тражи.

"Ради се о 46.000 логова, такозваних, телефонских бројева. Толико је било промена на базним станицама, увезати, прегледати, да видимо да ли је неко мајку пратио у тим тренуцима, или је она комуницирала са неким", објаснио је министар.

Каже да је полиција обавила све што је предвиђено истрагом, и да је више стотина припадника свих служби МУП било на терену.

Подсећа да су у потрази коришћена сва техничка средства - дронови и хеликоптери, као и пси трагачи.

"Прегледано је више стотина возила, кућа, у истом дану када је нестала Данка Илић урадили смо 15 полиграфских тестирања", нагласио је Братислав Гашић.

Он се захвалио и аустријској полицији и Интерполу, као и другим полицијским службама у Европи.

"Када је систем 'Пронађи ме' активиран, добили смо на стотине позива и пријава. И сваку смо проверили, од неозбиљних до оних које смо решавали за непуна два сата. Као оне који су на ТикТоку тражили откуп од 25.000 евра. Заједно са полицијом БиХ смо и ухапсили извршиоце. Захваљујем се и словачкој полицији, имали смо дојаву да је на бензинској пумпи недалеко од Братиславе виђено дете, па смо са колегама из Словачке то проверили", додаје Гашић.

Подсећа да је другог дана истраге приведен припадник МУП-а из Бора, који је и раније излазио са информацијама из истраге.

"И овог пута је заједно са одређеним новинарима и адвокатима био у контакту. Пао је на полиграфу, и одмах је добио дисциплинску пријаву. Ми смо се трудили да не угрозимо истрагу, а да омогућимо новинарима приступ", рекао је министар.

Он је рекао да су се осумњичени након што су ударили Данку кретали 20 километара на сат.

"Први сведок, комшиница, ју је видела овде, али нажалост није гледала на сат. Дете је кренуло доле. Они су се овде окренули, дете је изашло из шипражја. То показује и место стајања. Имамо још двоје сведока који су видели дете пре доласка аута како иде на горе. Леђима је било окренуто. И тачно време се уклопило са тиме. Дете је ишло путем изгубљено. Да ли је то седам или девет минута, где се споримо када се десило. Два минута после тога долази отац, среће осумњичене, и пита да ли су видели девојчицу. Они негирају, а отац је наставио потрагу са колегама", испричао је министар, показујући све то на мапи.

Гашић је рекао да су осумњичени и други дан доведени и полиграфски тестирани.

"Возач је имао закаснелу реакцију на полиграф, а сувозач је имао реакцију. Истог дана су одузета сва три аутомобила - њихова возила, и службени ауто", испричао је министар.

"Све податке смо узели и са браника, и из унутрашњости. Њих двојица су нас одвели до депоније да покажу где су бацили тело, али имамо сазнања да се један од њих двојице 28. вратио на место где су бацили тело, и пребацио га на друго место. Не можемо да им верујемо јер један на другог пребацују кривицу", нагласио је министар.

Он је рекао да је у тренутку када је почела седница Владе добио извештај из Бора да су и један и други признали кривицу.

image
VV inauguration
banner