Нова провокација Приштине: Траже да ЕУ казни Београд јер "крши споразум"

Влада тзв. Косова захтева да се "двадесетседморка" јасно определи према Београду због наводног кршења споразума

Заборављајући да управо она годинама, уз "затварање очију" Европске уније, не испуњава преузете обавезе из дијалога и због тога не трпи санкције, Приштина се дрзнула да од ЕУ тражи да казни Београд јер "омета њихов улазак у Савет Европе". 

Оваква провокација је уследила након што је Влада Србије, по налогу Александра Вучића, формирала Радну групу за координацију активности државних органа у вези са пријемом тзв. Републике Косово у Савет Европе.

Приштинска влада, како наводе, захтева да се "двадесетседморка" јасно определи према Београду због наводног кршења споразума.

"Делује да је Европска унија неспремна да игра улогу арбитра у односу на споразум који смо договорили уз посредовање Брисела. У нашој интерној комуникацији са посредником, изразили смо забринутост због поступака Србије и међународног ћутања према тим акцијама", рекао је портпарол владе "Косова" Перпарим Криезију.

У Министарству спољних послова уверени су да формирање Радне групе неће спречити чланство тзв. Косова у Савет Европе. Приштина покушава да се позове на члан 4 Охридског споразума, у коме се наводи да се Београд неће противити чланству Приштине у међународним организацијама, иако је председник Вулић и у Охриду и много пута након тога, као и пред европским званичницима, поновио које су наше црвене линије преко којих нећемо ићи: признавање независности "Косова", као и чланство у било којој међународној организацији.

Портпарол ЕУ Петер Стано је у петак није директно одговорио на питање новинара да ли званични Београд крши споразум формирањем тима за спречавање чланства у СЕ. Он је поновио да ће се "обе стране суочити са озбиљним последицама на интеграционом путу ка ЕУ ако то не спроведу", али није говорио конкретно о Србији.

Иницијатива тзв. Косова за пријем у Савет Европе разматраће се на заседању Парламентарне Скупштине СЕ 16. априла.