Србија и Балкан

"Као да пописују неку азијску државу": Чека се софтвер да преброји Србе у Црној Гори

Tендер за израду софтверског решења није расписан јер комисија за праћење успостављања софтвера за проверу података није у пуном саставу
"Као да пописују неку азијску државу": Чека се софтвер да преброји Србе у Црној Гориwww.globallookpress.com © ZUMA Press/Gong Bing

Коначни резултати пописа још су на чекању и потпуно је неизвесно да ли ће подаци о нацији, религији и језику бити саопштени ове године.

Споразумом власти и опозиције предвиђено је да се компанија за израду тог софтверског решења бира на основу тендера који је требало да буде расписан још у јануару, а није до данас.

Незванично се прича да ће опозиција, предвођена ДПС-ом, свог члана комисије за праћење успостављања софтвера за проверу података пописа предложити тек након измена више закона који ће Монстату омогућити "повлачење" података из базе МУП. Овакав став ће довести до новог одлагања, а на ту чињеницу упозоравају и из Монстата.

"Нерасписивање тендера успорава даљи пописни процес. Резултати пописа становништва, домаћинстава и станова биће објављени у другој половини ове године", саопштили су статистичари и додали да је тендерска документација већ припремљена. Међутим, тендер није расписан јер комисија за праћење успостављања софтвера за проверу података није у пуном саставу.

Опозиција је за свог члана комисије именовала Бориса Марковића који је убрзо поднео оставку.

image
VV inauguration
banner