Србија и Балкан

Колико Црна Гора заиста има становника: Без странаца значајно мањи број него што је објављено

Подаци са пописа показују да се становништво иселило са севера
Колико Црна Гора заиста има становника: Без странаца значајно мањи број него што је објављеноwww.globallookpress.com © Cindy Miller Hopkins / DanitaDel

Према прелиминарним резултатима пописа, у Црној Гори живи 633.158 становника. Демограф Мирослав Додеровић објашњава да, ако се одузме број странаца, тај број износи око 540.000-545.000.

Навео је и да су Подгорица, Тиват и Будва фокусне тачке које указују да је Црна Гора просперитетна држава, где се станови граде и досељавају странци, али да када се те три тачке напусте, постоји процес депопулизације.

Коментаришући прелиминарне резултате, истакао је да исељавање овог пута креће од Котора, из којег је отишло 600-700 особа, па се прелило на Цетиње, Никшић... Процес се, додаје, даље усмерава ка Пљевљима, а један крак према Мојковцу и Колашину.

"Попис показује да видимо да имамо негативне стопе природног прираштаја, али 2,5 одсто више становништва, што преписујемо већем броју странаца. Што се Котора тиче, показује се да се један део домицилног становништва исељава, те да туризам није само фактор који доноси новац, већ да један део становништва бежи од туриста и гужве. Пљевља су се вратила на број становника из 1921. године", истакао је Додеровић.

Све мање становника на северу земље

На питање када креће депопуларизација севера, Додеровић одговара да је до тога кренула са изградњом термоелектране у Пљевљима и да он само добија на интензитету и добија драматичне димензије.

"Никшић је био значајна индустријска база, а како се након 90-их урушавала, то је иницирало талас исељавања ка Подгорици", објаснио је Додеровић.

Демограф наглашава да је Црну Гору од деведесетих година напустило 150.000 људи, као и да је највећи талас исељавања почео 1992. године са ратовима, када и почиње пад привредне активности и незапосленост.

Што се тиче пораста становништва у Подгорици, демограф сматра да је главни град заправо постао један регион.

"Подгорица је постала самостална регија која укључује нове општине Зету и Тузи, можемо прикључити и Даниловград, и то је једна посебна регија, где је влада у претходном периоду улагала значајна средства", рекао је Додеровић и додао да Подгорица има значајне просторне капацитете, те да треба донети закон о главном граду.

Додеровић закључује да ће интензивни процеси исељавања са севера за последицу имати насељавање Подгорице и приморја.

Попис становништва, домаћинстава и станова у Црној Гори почео је 3. децембра и завршен је 28. децембра. Подаци о вери, језику и нацији биће саопштени наредних месеци.

image
VV inauguration
banner