Србија и Балкан

Брнабићева позвала на нове разговоре: Примена препорука ОДИХР-а, позиванe и НВО

Председница Скупштине је упутила молбу да за састанак представници странака припреме све евентуалне коментаре
Брнабићева позвала на нове разговоре: Примена препорука ОДИХР-а, позиванe и НВО© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Дијалог о примени препорука ОДИХР-а у Србији биће настављен у четвртак за када је председница Скупштине Србије Ана Брнабић позвала на нове разговоре све посланичке групе.

У позиву на састанак у 10 сати Брнабићева је навела да јој је жеља да се у оквиру Народне скупштине, као институције са највећим демократским капацитетом настав дијалог о теми око које несумњиво постоји широк политички консензус.

У фокусу састанка ће бити радне верзије измена закона које је у сврху примене препорука припремила Радна група владе.

"Напомињем да ћу, у циљу подизања инклузивности и транспарентности целог процеса примене препорука ОДИХР, на састанак позвати представнике релевантних организација цивилног друштва (ЦеСид, ЦРТА, Транспарентност Србија) и међународне партнере са којима наша земља од 2019. године активно сарађује на плану унапређења изборног процеса, као и представнике Радне групе за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу и Канцеларијом за демократске институције и људска права у координацији и праћењу примене препорука за унапређење изборног процеса", наводи се у писму.

Брнабићева је упутила молбу да за састанак представници странака припреме све евентуалне коментаре, предлоге за измене или допуне радних верзија измењених закона, а како би се што пре кренуло у процедуру њиховог усвајања на седници Народне скупштине.

image