Србија и Балкан

Колегијум власти и опозиције завршен без договора; Брнабићева: Опозиција поновила ултиматум

Власт и опозиција су се први пут после децембарских избора нашли за истим столом у парламенту у понедељак, 1. априла
Колегијум власти и опозиције завршен без договора; Брнабићева: Опозиција поновила ултиматум© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Колегијум о побољшању изборних услова између представника опозиције и власти, предвођен председницом парламента Аном Брнабић, завршен је у Скупштини Србије без договора.

Брнабићева је после састанка изјавила да јој је жао што није постигнут договор, и навела да је опозиција поновила ултиматум. 

Она је додала да опозиција није желела ни да размотри алтернативне предлоге које је изнела.

"Представници опозиције окупљени око коалиције 'Србија против насиља' нису желели да размотре алтернативни предлог. Нисам дошла да кажем 'не' већ сам од понедељка размишљала шта сам могла да им понудим да им изађемо у сусрет да се дође до компромиса. Компромис је кључна реч", поручила је Брнабићева на конференцији за новинаре у холу Скупштине Србије.

Она је додала да је опозиција, нажалост, поновила свој ултиматум.

"Не мислим да је добро, посебно у политици, разговарати језиком ултиматума и надам се да ће поново размотрити оно што смо им понудили", додала је Брнабић.

Она је рекла да јој је посебно забрињавајуће што су представници СПН одбили експлицитно да раде заједно на даљој имплементацији препорука ОДИХР.

"Моја врата остају отворено и тиме сам закључила данашњи састанак", рекла је Брнабиић.

На састанак нису дошли представници посланичке групе "Ми – Глас (Снага) из народа др Бранимир Несторовић", као и представници посланичке групе "Еколошки устанак" коју предводи Александар Јовановић Ћута.

Лукић: Не прихватамо да нам странци одређују услове

Бранко Лукић из посланичке групе "Ми - Глас (Снага) из народа др Бранимир Несторовић" рекао је да они нису дошли на колегијум, јер сматрају да то њих не дотиче, те да не прихватају да странци одређују услове.

"Чак и када бисмо све то што је тражено потписали, не прихватамо да странци одређују изборне услове у Србији", рекао је он за РТ Балкан, додајући да је то њихов принципијелни став.

"Нисмо били део тог процеса од почетка, то је на Ђиласовој опозицији и власти, па нека између себе решавају, ми нећемо у томе уопште да учествујемо", нагласио је Лукић, додајући да ће они учинити све да изборни процес буде законит.

Из коалиције "Србија против насиља" претходно су поручили да су дали рок властима до данас да одговоре на сва три услова.

Копредседник Зелено-левог фронта, учесника дијалога власти и опозиције о изборним условима Радомир Лазовић рекао је за "Данас" да представници власти не само да нису прихватили спајање београдских и локалних избора него се из материјала који су послали уочи састанка може закључити да немају намеру да испуњавају предлоге ОДИХР уопште.

После сат и по опозиционари су саопштили да је дијалог пропао.

Алексић: Власт није пристала да се сви локални избори одрже у истом дану

Представник коалиције Србија против насиља Мирослав Алексић рекао је да власт није пристала да се сви локални избори одрже у истом дану и да непристајање на то потврђује њихову намеру да и у наредном изборном процесу наставе да раде оно што су радили - сељење бирача, притисак на бираче, као и фантомски бирачи.

"Ми желимо да изађемо на изборе, али власт је одабрала да на изборе иде без опозиције. Или ћемо имати изборе или нећемо", рекао је Алексић на конференцији за новинаре после колегијума о побољшању изборних услова са представницима власти.

Како је додао, власт нема одговор на питање опозиције зашто је немогуће да се сви локални избори одрже у истом дану.

Додао је да их је председница скупштине Ана Брнабић обавестила да ће данас расписати београдске изборе.

Лутовац: Дошли смо са минималним захтевима

Зоран Лутовац из Демократске странке поручио је да су они дошли са минималним захтевима да се одрже фер избори, али им је Брнабићева рекла да не види проблем, а шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов је истакао да ако "ми не учествујемо у овоме, они имају довољну већину да учествују сами".

На колегујум су се одазвале све посланичке групе владајуће коалиције СНС, СПС, СДПС, ЈС, ПУПС, СВМ, Странка правде и помирења, као и представници коалиције "Србија против насиља" и коалиције НАДА.

Састанак је почео нешто после девет часова, а расправљало се и о три захтева опозиције за предстојеће београдске и локалне изборе.

Како јавља Н1, Брнабић је истакла да ни СНС није задовољан радом јавног сервиса и предложила да се разговара са руководством РТС-а, али и руководствима телевизија Н1 и Нове С.

Власт и опозиција су се први пут после децембарских избора нашли за истим столом у парламенту у понедељак, 1. априла, како би разговарали о изборним условима, али договор, како је речено новинарима, није био постигнут, пренео је Танјуг.

Брнабићева је после разговора рекла да је владајућа коалиција прихватила два од три захтева опозиције – да се формира независна комисија која би вршила контролу и ревизију бирачког списка и да јавни сервис почне објективно да извештава и да буде свима подједнако доступан.

Председница Скупштине Србије је тада истакла да једини захтев који нису могли да прихвате је да београдски и избори на локалу, који нису одржани у децембру, буду одржани истог дана.

image