Србија и Балкан

Влада ЦГ демантује Абазовића: У архиви Генералног секретаријата не постоји споразум о лобирању

Црногорска влада доставила је Националном савету за борбу против корупције документацију о Споразуму о коришћењу услуга лобирања између Владе Црне Горе и компаније из Вашингтона, која, како тврде, доказује да је Влада Дритана Абазовића за лобирање незаконито потрошила 350.000 евра
Влада ЦГ демантује Абазовића: У архиви Генералног секретаријата не постоји споразум о лобирањуGetty © Jason Wells/Loop Images/Universal Images Group via Getty Images

Секретаријат Владе Црне Горе негирао је тврдње бившег премијера и лидера опозиционе Ура Дритана Абазовића да постоји споразум о лобирању са америчком компанијом "Бипартизан солушнс".

Из Владе Црне Горе су за портал РТЦГ саопштили да такав уговор не постоји у архиви Генералног секретаријата извршне власти.

Влада Црне Горе, на челу са тадашњим премијером Дританом Абазовићем, компанију за лобирање у САД унајмила је у периоду од 23. децембра 2022, па до краја маја прошле године када је раскинут уговор с компанијом "Бипартизан солушнс", америчко-израелског политичког аналитичара Мичела Барака, преноси портал.

То је, наводе, последњи у низу уговора о лобирању које су црногорске власти потписивале са америчким компанијама још од 90-их година прошлог века.

Влада Црне Горе доставила је Националном савету за борбу против корупције документацију о Споразуму о коришћењу услуга лобирања између Владе Црне Горе и компаније из Вашингтона, која, како тврде, доказује да је Влада Дритана Абазовића за лобирање незаконито потрошила 350.000 евра.

Према подацима достављеним од Владе Црне Горе, а на захтев портала РТЦГ, сходно Закону о слободном приступу информацијама, анализа је показала да се Закон о јавним набавкама, у овом случају није примењивао.

Из Владе напомињу да се сам споразум са компанијом за лобирање "Бипартизан солушнс" не може наћи у архиви Генералног секретаријата, већ да су споразум и докази о уплатама прибављени од Министарства финансија.

Према ранијим медијским извештајима, званична Подгорица је прве лобисте ангажовала 1995. године, у време владе тадашњег премијера Мила Ђукановића.
Црна Гора је без престанка имала лобисте у Америци пуне две деценије, од 1995. до 2015. године.

Абазовић, међутим, каже да је што се лобирања тиче, фасциниран "незнањем ове владе.

"Не могу да верујем да људи седе у Влади и мисле да нешто може да се наплати из буџетске резерве без акта. Постоји документ, али нису хтели да га виде. Што се мене тиче, као и друге ствари нека покрену процес, али када се то заврши онда ћемо и ми покренути процес", казао је Абазовић.

Црна Гора је, додао је, била једина земља без ангажованих лобиста и тај уговор од 350.000 долара је "најмањи могући и када се упореди са земљама региона, то је било десетоструко мање".

"Свака влада треба да има овакве уговоре и да изабере фирме које сматра да ће најбоље радити у нашем интересу у Вашингтону. У том периоду када смо стали на страну Алијансе у рату у Украјини морали смо да имамо већу видљивост у Вашингтону. Али ово су глупости, јер све је одрађено по прописима. Задовољан сам шта је са тим новцем урађено, јер смо земља која је у скромним условима показала агилност и наши партнери су то умели да цене", рекао је Абазовић гостујући у Јутарњем програму ТВЦГ.

image