Србија и Балкан

Мандић ослободио Абазовића обавезе чувања тајни из надлежности председника Скупштине

Председник црногорске скупштине је истакао да је уважавање права јавности да зна једно од темељних принципа демократског и слободног друштва
Мандић ослободио Абазовића обавезе чувања тајни из надлежности председника Скупштине© R.R./ATAImages

Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић саопштио је да је ослободио лидера опозиционог ГП УРА, посланика Дритана Абазовића, обавезе чувања тајних података из делокруга надлежности председника Скупштине Црне Горе, а у вези са околностима сазнања које су предмет поступака који су у току.

Мандић je на друштвеној мрежи Икс објавио да је послао допис судијама Основног суда у Подгорици и Бару.

"Све што не штети интересима државе, а користи праву јавности да зна, треба да буде доступно свима који одлучују о правима и слободама људи, као и сваком грађанину демократског друштва о питањима која се тичу његовог добра и права на сигуран и слободан живот, написао је Мандић.

Он је истакао да је уважавање права јавности да зна једно од темељних принципа демократског и слободног друштва и "начело којем са поштовањем и искреном приврженошћу и овим одговором желим да дам на неопходној важности".

"Слободна информација је пут до слободног човека. Онај од кога се крије, као и онај који не зна оно што би требало да зна, а тиче се њега или читавог друштва, не може бити неко ко одлучује и доноси одлуке и на тај начин се угрожава демократија и њене врлине", навео је је Мандић.

Зато, како је рекао, из дубоког уверења и пуне привржености уставној демократији и владавини права сматра да није морално крити оно што припада свима, нити спречавати да они који хоће да знају сазнају све што их се тиче а не штети правима других.

"На самом крају, сматрам да би у интересу грађана било да се и друге државне институције на овај начин и у будућности одреде на сличне захтеве судова у Црној Гори", закључио је председник скупштине Црне Горе.

image