Србија и Балкан

Комшић и Бећировић не могу да се договоре: Ко је већи проблем Додик или Вучић?

Међународни званичници морали би да се запитају какве инструкције Вучић даје Додику, поручио је бошњачки члан и актуелни председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић
Комшић и Бећировић не могу да се договоре: Ко је већи проблем Додик или Вучић?© Председништво Босне и Херцеговине

Хрватски члан Председништва БиХ, који је у то тело изабран гласовима Бошњака, Жељко Комшић, коментарисао је најављени Васкршњи сабор и најављену седницу Генералне скупштине УН на којој би требало да буде усвојена резолуција о Сребреници, поруком да ће "БиХ опстати јединствена упркос свим изазовима" и оних који јој, како тврди, "раде о глави". 

И док је за Комшића највећи проблем председник Републике Српске Милорад Додик, за бошњачког члана Председништва БиХ Дениса Бећировића највећи проблем је председник Србије Александар Вучић. У једном су се, макар, сложили - проблем је бити Србин.

Бошњачки члан и актуелни председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић оптужио је данас председника Србије Александра Вучића да, како тврди, "није никакав миротворац' и да је "главни проблем у БиХ".

Бећировић је то рекао упитан да коментарише данашњи састанак званичника Србије и Републике Српске у Београду и додао:

"Последњих седмица и месеци, домаћа и регионална јавност полако сазнају право лице Александра Вучића. Он није никакав миротворац, главни проблем у БиХ није Додик него је Вучић. Стога би се међународни званичници морали запитати какве инструкције Вучић даје Додику. Морао би почети да поштује суверенитет и независност и територијални интегритет БиХ и да престане да се меша у унутрашње ствари БиХ".

На другој страни, када је у питању најављени Васкршњи сабор Србије и Републике Српске, Комшић каже да је то "једна те иста прича која се рециклира из године у годину".

"Додик је чешће у Београду него што је у Бањалуци. Шта год они причали и одлучивали, са сигурношћу могу рећи да се то неће тицати БиХ на начин како би они можда хтели. БиХ ће остати јединствена земља, опстаће упркос свим изазовима и свима онима који јој раде о глави. Ефекта неће имати по нас оно што ће они причати у Београду", рекао је Комшић, пренео је сарајевски портал kliks.ba.

Говорећи о резолуцији о Сребреници, која би, како се очекује, требало да буде на Генералној скупштини УН крајем априла, Комшић каже да, као неко ко је видео предлог, у њој нема ништа проблематично.

"Оно што пише и што се тражи, резолуција је посвећена 30 годишњици геноцида која пада идуће године. У резолуцији нема ништа ни против кога у целом свету", тврди Комшић, који све што је усмерено против усвајања поменуте резолуције, сматра пропагандном акцијом.

"Чињеница јесте да је све из јула 1995. године планетарни шамар међународној заједници...", казао је Комшић.

Бошњачки део мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Председништва БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници, која би требало да буде представљена на седници Генералне скупштине УН, а београдске "Вечерње новости" објавиле су да предлог спорног документа, између осталог, предвиђа да 11. јул постане "међународни дан сећања на геноцид", осуду за "негирање геноцида" и захтева да се кроз "образовни систем на овај начин говори о злочину".

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Водећи израелски историчар и стручњак за питања Холокауста Гидеон Грајф раније је појаснио значење појма "геноцид", наводећи да се односи "на намеру једне групе да потпуно уништи други народ", а Комисија од 10 светских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом месту.

image