Србија и Балкан

Резолуција о Сребреници уз подршку САД, Немачке и БиХ: Кривична пријава против амбасадора у УН?

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште
Резолуција о Сребреници уз подршку САД, Немачке и БиХ: Кривична пријава против амбасадора у УН?Getty © Sean Gallup

Амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија једнострано је иницирао кораке за подношење резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН, што представља кршење Устава Босне и Херцеговине и позива на кривичну одговорност, али за собом повлачи и много веће последице, указује за РТ Балкан истакнути правник, академик и декан Правног факултета у Бањалуци у два мандата Витомир Поповић.

"Оно што је Златко Лагумџија урадио је директно кршење Устава, Босна и Херцеговина није унитарна држава. Муслимански народ који у њој живи није народ који има апсолутну власт у БиХ, него се власт дели између три конститутивна народа: Срба, Хрвата и Бошњака. Према томе, без одлуке Председништва БиХ, које води спољну политику, није могуће предузети ниједан акт. То што је он урадио је апсолутно не само за кривичну одговорност, већ би могло да доведе у питање и опстанак Босне и Херцеговине", оцењује професор Поповић.

Према речима нашег саговорника, најбоље би било да се Златко Лагумџија смени са места сталног представника БиХ у УН, али боји се да ће представници остала два народа, Бошњаци и Хрвати, ту иницијативу блокирати, јер за све одлуке Председништва БиХ неопходан је консензус.

"Требало би га сменити и против њега покренути кривични поступак, јер он је направио читав низ кривичних дела, кршећи, измећу осталог, и Дејтонски мировни споразум анекс 4 из којег произилази Устав БиХ и то део о конститутивности народа. Нема места таквој политици или нема Босне и Херцеговине, не постоји трећа могућност", наглашава Поповић.

Српски члан Председништва Жељка Цвијановић скренула је пажњу руководству УН да је то директно кршење Устава БиХ писмом у којем им је детаљно објаснила на који начин је нарушен уставни поредак БиХ Лагумџијиним једностраним актом, писмо, међутим, према сазнањима професора Поповића, није стигло у Уједињене нације.

"Колико сам ја информисан, Сарајево није проследило писмо у УН. Ми смо принуђени да те ствари прослеђујемо или путем Србије или Русије, Кине, наших пријатеља...", указује наш саговорник.

Председник Србије Александар Вучић на ванредној седници Владе Србије казао да ће се бавити и питањем Сребренице у Уједињеним нацијама, те да ће отпутовати у Њујорк и боравити тамо како би покушао да изврши утицај.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Водећи израелски историчар и стручњак за питања Холокауста Гидеон Грајф раније је појаснио значење појма "геноцид", наводећи да се односи "на намеру једне групе да потпуно уништи други народ", а Комисија од 10 светских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом месту.

Бошњачки део мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Председништва БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници, која би требало да буде представљена на седници Генералне скупштине УН, а београдске "Вечерње новости" објавиле су да предлог спорног документа, између осталог, предвиђа да 11. јул постане "међународни дан сећања на геноцид", осуду за "негирање геноцида" и захтева да се кроз "образовни систем на овај начин говори о злочину".

Да ова резолуција ништа добро неће донети оцењују и Бошњаци. 

Ибран Мустафић, учесник сребреничких ратних дешавања, оценио је да резолуција о Сребреници у Генералној скупштини УН, коју припремају бошњачки и одређени страни фактори, представља ново затезање односа и политизацију, што овим просторима и БиХ неће донети ништа добро.

"Сматрам да бисмо се морали вратити дијалогу, да у садашњим турбулентним временима у свету, избегнемо неко ново зло" рекао је Срни Мустафић.

Он је указао да би се у супротном поново могло доћи у ситуацију хаоса, јер резолуције попут ове спорне нису обавезујуће, већ обично служе за нове спинове, различита затезања ситуације и продубљивања криза на овим просторима.

Овог становишта је и професор Поповић, који каже да је опасно што део Бошњака жели да крене Алијиним стопама. 

"Проблем је што један део Бошњака ради онако како је радио и Алија Изетбеговић и БиХ жели да види само као муслиманску државу, а то је, као што знате, довело до рата. Ово ће довести до распада Босне и Херцеговине", упозорава искусни правник. 

Коме онда може да одговара онда овај сценарио питали смо нашег саговорника Витомира Поповића, иначе арбитра у Арбитражном трибуналу за спор у вези са међуентитетском границом у области Брчко.

"Овакав развој ситуације одговара Немцима и Американцима, претходни предлагач била је, сетимо се, Велика Британија, али тада се гласало у Савету Безбедности УН и Русија је уложила вето", наводи наш саговорник, додајући:

"Треба се борити свим расположивим правним средствима и истрајати, њима се жури да ову резолуцију донесу јер се мења геополитички однос снага и Америка то зна, зна да слаби. Сада им је важно да осуде Србе и подиђу Бошњацима, који су међу ретким муслиманима, уз Албанце, који још увек подржавају Америку."

То је, како каже Поповић, стара прича о глобализацији, а њима никако не одговара то што Срби не пристају да уђу у НАТО.

image