Србија и Балкан

Свечља са начелницом Оперативног одељења Генералштаба НАТО-а: Назвао Србе терористима

Министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељаљ Свечља позива на кажњавање Срба које назива "насилним екстремистима и терористима"
Свечља са начелницом Оперативног одељења Генералштаба НАТО-а: Назвао Србе терористима© TANJUG/ STR, fotografija niske rezolucije/ nr

Министар унутрашњих послова привремених институција у Приштини Џељаљ Свечља састао се са начелницом Оперативног одељења Генералштаба НАТО-а Аријелом Виехе са којом је разговарао о раду привремених институција на северу Косова и Метохије.

Свечља је позвао на кажњавање Срба које назива "насилним екстремистима и терористима", алудирајући на догађај у Бањској септембра прошле године.

"Обавестио сам Виехе о раду наших институција у служби свих грађана. Изразио сам забринутост због континуираног деструктивног приступа Србије, као и њеног претећег језика и деловања у односу на нашу републику. Истакао сам важност кажњавања насилних екстремиста и терориста, као гаранције да се неће поновити напади са којима смо се суочили заједно са припадницима Кфора", написао је Свечља.

Он је додао да цени обострану сарадњу и неуморан рад тзв. косовске полиције и Кфора у "стварању мирног и безбедног окружења за грађане".

Занимљиво је како званичници привремених приштинских институција не пропуштају прилику да говоре о томе да раде "у служби свих грађана", док истовремено годинама континуирано врше тихо етничко чишћење Срба из јужне српске покрајине Косова и Метохије: од напада на Србе, преко пуцања на децу на Божић, паљења имовине, обијања цркава, ископавања гробница, до забране увоза лекова и укидања динара као платног средства и тако даље, јер списак је дугачак – све "у служби свих грађана", осим српских. 

Тројица Срба су убијена, а шесторица ухапшена после инцидента на улазу у село Бањска на северу Косова и Метохије 24. септембра прошле године. Тада је убијен и један полицајац тзв. косовске полиције, а други рањен, због чега приштинске институције Србе називају терористима. 

Обдукциони налаз Стефана Недељковића, којег је убила такозвана косовска полиција током сукоба који се догодио у Бањској, још није стигао, рекао је адвокат Милош Делевић.

image