Србија и Балкан

Вучић: Изгледи у УН нам нису велики, у Савету Европе постоји шанса

На нама је да се боримо, али изгледи нам нису велики, поручио је председник Србије
Вучић: Изгледи у УН нам нису велики, у Савету Европе постоји шанса© FOTO TANJUG/TANJUG VIDEO/bs

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су пред Србијом тешки дани, алудирајући на резолуцију УН о Сребреници и гласању у Савету Европе о пријему тзв. Косова.

Сребреница

"На нама је да се боримо, изгледи нам нису велики. Против себе имамо најдоминантније светске силе са Запада. Када је реч о резолуцији УН, сви су спонзори - 17 земаља са изузетком Новог Зеланда и Чилеа", рекао је Вучић гостујући на РТС. 

Вучић је рекао и да је Србија добила "званичан став" Запада да ће се борити и лобирати за ту резолуцију о Сребреници, "али и ми мислимо да се боримо. Супротставићемо им се снажније него што мисле".

"Послали смо многа писма, наставићемо да радимо. Зову ме са свих страна не би ли ме у нешто убедили. Хоће да разговарају о компромисним решењима. Нема ту компромиса. Кажу да не пише у Резолуцији да то има везе за Србијом и српским народом... Па немојте молим вас", рекао је председник.

Вучић је рекао и да ће писма данас уручити специјални изасланик Вук Јеремић и упозорио да ће сви који газе уставни поредак Србије, за то ће одговарати.

Председник је оценио да је Запад овим предлогом резолуције "отворио Пандорину кутију".

"Руси кажу да ће онда сваке године да подносе резолуције о убијању, а реч је о 20 милиона људи. Како ћете да објасните да није геноцид над Јерменима који су Турци побили. И они су наравно против нас... Пошто сам схватио да НАТО земље не могу да нас победе осим кад се скупе заједно са исламским, решио сам да пошто су нам ово лепо све направили због цивилизацијских вредности, ми ћемо сада да бирамо да будемо нестална чланица Савета безбедности. Добићемо три пута више гласова него друге две земље из НАТО које су се кандидовале", рекао је Вучић.

Он је нагласио да "тиме поручујемо да једна мала слободарска земља штити свој интегритет".

Савет Европе

"Веома брзо наша тробојка постаће симбол отпора у свету. Наравно изгубићемо, али силина нашег отпора биће толико велика да ће се и силници и отпорници изненадити", поручио је Вучић 

"Што се тиче Савета Европе, најсмешније је што у њиховим образложењима кажу да је то процес, да тако пише. А пише и за ЗСО, али су то заборавили. Верујем да ту постоји шанса, захваљујући француском залагању, да дође до одлагања", рекао је Вучић.

Председник је поменуо да је сутра заседање ПС Савета Европе, али да је наша главна битка средином маја.

"Смислили су нови трик, па ће око 10. маја да кажу како шаљу на оцену уставности и да је покренут поступак око формирања ЗСО, а није", рекао је Вучић.

Председник је најавио како ће Србија имати троструку разлику у односу на земље региона у СЕ.

"Желе да покажу како је Србија крпа коју желе да газе, а ми ћемо показати да то нисмо. Већ земља народа који штити своје претке, заставу и име и презиме, али смо и земља која гледа у будућност. Зато је важно да радимо и градимо, да се усмеримо на ЕКСПО, радимо у три смене на изградњи пруга, много тога креће, идемо напред и борићемо се без страха јер су нас дотерали до угла где немамо шта да радимо већ са све четири да се бранимо. На њихову жалост борићемо се", рекао је Вучић.

Не можете назвати пријатељима оне који комадају нашу територију. Никоме ништа лоше нисмо рекли нити урадили, али да људи знају да је добро направити разлику - да знамо ко нам долази на славу и коме идемо на славу, објаснио је председник.

Истакао је да ће Србија наставити да се бори. "Ми ћемо се држати не само међународно јавно-правних норми, већ ћемо се борити до последњег тренутка за истину и правду", поручио је.

Вучић је рекао и да данас иде у Мостар а да у Њујорк иде у суботу, где ће већ 21. априла имати први састанак, а 22. априла је редовна седница Савета безбедности о Косову и Метохији.

"Имамо неизбалансиран и лош извештај Унмика, неретко смо имали пристојне и добре извештаје, овај пут он не осликава стање на КиМ", рекао је председник Вучић.

Влада Србије

Председник Србије је рекао да верује да ће избор владе бити готов у наредних 10-15 дана пре мајских празника и да ћемо са новом владом дочекати и васкршње празнике и сабор са РС.

Вучић је поменуо да од нове владе очекује да штити виталне интересе наше земље и да ће остати на слободарском курсу.

Поменуо је и дешавања на Блиском Истоку.

"Запаљена је већ цела планета. Дугорочно не видим да решење постоји, постоје бројна кршења међународних аката само су неки били прецизни док су кршили повељу УН... Ми мали морамо да се држимо међународног права, а велики ће да се туку, тућиће се све јаче, и биће све горе. У наредним месецима очекујем да буде најтежа ситуација у свету после Другог светског рата па до данас", закључио је Вучић.

image