Србија и Балкан

"Никад забринутији": Вучић послао писмо Шолцу и свим лидерима у Европи

Министар финансија Србије Синиша Мали је рекао да никада није видео забринутијег председника Србије због све јачих притисака на Србију
"Никад забринутији": Вучић послао писмо Шолцу и свим лидерима у Европи© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је председник Србије Александар Вучић јутрос послао писма немачком канцелару Олафу Шолцу, француском председнику Емануелу Макрону као и другим лидерима поводом најаве могућег пријема Косова и Метохије у Савет Европе, што показује, како каже, да се Србија неће предати.

"Никад га забринутијег нисам видео него ових дана. Када су проблеми у региону у питању, где нам прети резолуција о Сребреници, ситуација на КиМ. Даћемо све од себе да се нађе решење. Он је јутрос послао писмо свим лидерима у Европи. Први изазов је СЕ, али ово показује да нећемо одустати. Ко код зна Вучића, зна да предаја није опција. Никада већи притисци. Притисак је да се заврши све пре избора ЕП, избори у Британији, САД...Немачка активно ради супротно интересима Србије", рекао је Мали, гостујући на Хепи ТВ.

Истакао је да све деценије колико се познаје са председником никада није видео забринутијег и навео да су притисци узроковани проблемима у региону, односно БиХ, затим ситуацијом на Косову и Метохији, питањем санкција Руској Федерацији и указао да прети и доношење резолуције Уједињених нација о геноциду у Сребреници.

Мали је истакао да су разлози за забринутост објективни и истакао да следе избори за Европски парламент, у Великој Британији, САД и да је сада притисак да се све заврши ако је могуће до тих избора.

Подсетимо, председник Вучић је након састанка са државним врхом Републике Српске критиковао поступке дела земаља који су покренули иницијативу о Сребреници, наводећи да је разговарао са председавајућим скупштине УН и да ће послати специјалног изасланика код председника скупштине УН и тражити да размотре кршење свих процедура.

"Обавеза је да се питањима БиХ бави СБ УН, јер је и даље реч о нестабилном региону, јер и даље ту постоје међународне снаге и високи представник, а сада хоће да гласање пребаце на Генералну скупштину. Прекршили су и другу ствар- од две трећине потребних за усвајање декларације, дошли су до тога да је реч о обичном обележавању и култури сећања где је потребна проста већина", појаснио је Вучић, додајући да није реч ни обичној простој већини, већ о простој већини оних који нису уздржани.

О куповини "рафала"

Министар финансија се осврнуо на куповину авиона "рафал" од Француске, и нападе опозиције да је уместо куповине летелица било боље да се изграде још два Ђердапа.

"Не бисмо могли да изградимо и питање је да ли ћемо икада моћи. Имао сам разговор са Кинезима о Костолцу. Ништа се није урадило од почетка рата. Ми не живимо у свету који је стабилан и миран, стално се нешто дешава. Са свим глобалним проблемима, наша земља се никад боље није носила", рекао је министар финансија.

"Направићемо и Ђердап 3, али шта ви хоћете? Јел' хоћете да нема динара за војску? Боли их успех Србије и њен напредак. Ја сам поносан кад видим нешто ново што наша војска добија. Само хоћемо да будемо безбедни. Зашто толико мрзите Србију?", упитао је Мали.

Додао је да се у Србији променила економска атмосфера, и да се наша земља показала као кредибилна и да је сваки индикатор наше макроекономије је позитиван.

image
VV inauguration
banner