Србија и Балкан

Напад ножем у цркви у Сиднеју је терористички акт

Нападач је такође повређен и оперисан је
Напад ножем у цркви у Сиднеју је терористички акт© Tanjug/AP/Mark Baker

Полиција у Аустралији саопштила је данас да је напад ножем у цркви у Сиднеју верски мотивисан "терористички чин", преноси Би-Би-Си.

Младић (16) је ухапшен је након што је ножем напао бискупа, свештеника и вернике јуче током службе у цркви Христа доброг пастира на западу Сиднеја.

Повређени су задобили ране које нису опасне по живот, а и нападач је повређен.

Аустралијска полиција уверена је да је реч о верском екстремизму, а истрага је и даље у току. Власти су више пута одбијале да наведу вероисповест наводног нападача.

Снимак инцидента, који је емитован уживо на сајту цркве, преплавио је јуче друштвене мреже.

Напад се догодио у Вејклију, 30 километара западно од пословног центра Сиднеја, јуче у 19 сати по локалном времену, у време одржавања службе која је уживо преношена онлајн.

Начелница полиције савезне државе Новог Јужног Велса, Карен Веб изјавила је јутрос да су верски лидер и свештеник подвргнути операцији и да могу бити "срећни што су живи".

Веб је рекла да је тинејџер наводно упутио увреде на верској основи бискупу док му је прилазио.

Полиција верује да је циљ напада био застрашивање верника.

Нападач је деловао сам и, иако је "познат полицији", није био ни на каквој листи за праћење тероризма.

Наводни починитељ подвргнут је операцији након што је задобио повреде на рукама, а за сада није јасно да ли се сам повредио или у сукобу с верницима.

Аустралијски премијер Ентони Албанезе сазвао је хитан састанак државних безбедносних агенција, назвавши напад "узнемирујућим".

Он је позвао људе да "не узимају закон у своје руке".

Четврт Вејкли је средиште мале хришћанске асирске заједнице у Сиднеју, од којих су многи побегли од прогона и рата у Ираку и Сирији.

Бискуп Мар Мари Емануел је популаран, али изазива поделе у хришћанској заједници, а многе његове проповеди се деле на интернету.

image