Свет

Напад у Сиднеју није био терористички: Убица од ране младости боловао од шизофреније

Реч је о четрдесетогодишњем Џоелу Кочију, коме је дијагностикована ментална болест са 17 година, али никад раније није био у сукобу са законом
Напад у Сиднеју није био терористички: Убица од ране младости боловао од шизофреније© Tanjug/AP Photo/Rick Rycroft)

Помоћник комесара полиције Квинсленда Роџер Лоу изјавио је да је убица из сиднејског шопинг мола Џоел Каучи од ране младости боловао од шизофреније, да је пре крвавог напада спавао у возилу или у јефтиним хостелима и да се, између осталог, бавио пословном пратњом.

Породица убице, која живи у Квинсленду је потврдила да Каучи није био у редовном контакту с родитељима, али да је понекад слао својој мајци поруку где се налази, пренели су аустралијски медији.

Лоу је рекао да је Каучију дијагностикована ментална болест са 17 година и да је његово ментално здравље додатно нарушено у последњих неколико година, али никада раније није био у сукобу са законом.

Према речима помоћника комесара полиције Квинсленда, Каучијева породица обратила се полицији након што је на телевизији видела снимак фаталног напада и да је "помагала у свим елементима истраге".

Каучијеви родитељи, Ендру и Мишел, изјавили су да су Џоелови поступци били "заиста ужасавајући.

"Апсолутно смо уништени трауматичним догађајима који су се јуче догодили у Сиднеју. Наше мисли и молитве су са породицама и пријатељима жртава и са онима који су на лечењу", рекли су родитељи убице.

Претходно је аустралијска полиција саопштила да је идентификовала нападача који је насмрт избо шест особа у прометном тржном центру у Сиднеју пре него што га је убила полицајка и да у питању није био терористички акт.

Саопштено је да је четрдесетогодишњи Џоел Кочи одговоран за напад на тржни центар Вестфилд у Бонди Џанкшн у суботу, недалеко од светски познате плаже Бонди.

Помоћник комесара полиције Новог Јужног Велса Ентони Кук рекао је на конференцији за медије да Кочи пати од неутврђених проблема са менталним здрављем и да се напад не третира као терористички акт.

Настављамо да радимо на профилисању починиоца, али је у овој фази врло јасно да је то повезано са менталним здрављем починиоца", рекао је Кук, преноси АП.

Напад на тржни центар, један од најпрометнијих у земљи, почео је око 15.10 часова по локалном времену.

У нападу је убијено шест особа - пет жена и један мушкарац, старости између 20 и 55 година, а 12 повређених је превезено у болницу, укључујући 9-месечно дете, чија је мајка умрла током напада.

Две од шест жртава су из иностранства и немају породицу у Аустралији, рекао је Кук.

Премијер Ентони Албанезе рекао је да је полицајка која је усмртила нападача "херој који је својим поступцима спасио много више живота".

"Дивна инспекторка која се изложила опасности и отклонила претњу која је постојала за друге, не размишљајући о ризицима за себе. Та храброст је била изузетна коју смо јуче видели", додао је он.

Тржни центар ће и данас бити затворен и биће активно место злочина данима, саопштила је полиција.

Полицајка која је убила нападача похваљена за храброст

Припадница сиднејске полиције која је ликвидирала нападача је инспекторка Ејми Скот.

Инспекторка Скот је била присутна у тренутку напада и суочила се са убицом у шопинг молу препуном људи.

Она се види на снимцима које су објавили локални медији како прискаче да упуцаном нападачу пружи прву помоћ, преноси Ројтерс.

"Када сам јој рекла хвала Вам на храбрости, она је рекла 'Нисам само ја заслужна јер су људи око мене били од велике помоћи'. Била је тако скромна, то је типично за полицајце из Новог Јужног Велса", изјавила је данас министарка полиције Новог Јужног Велса Јасмин Цатлеи.

Сведок Џејсон Диксон, који је видео инспекторку Скот како прати нападача, рекао је да је шефовима полиције Новог Јужног Велса упутио писмо у којем је похвалио акцију инспекторке која је зауставила нападача.

image
VV inauguration
banner